Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nici matematic și nici politic guvernul Cioloș nu are vreo șansă (comentariu)

lista_ministri_guvern_ciolos.jpg

Calendar accelerat pentru audierile ministrilor propusi de Dacian Ciolos. Cel mai probabil acestia vor fi audiați marti. Iar votul va fi dat miercuri. (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Calendar accelerat pentru audierile ministrilor propusi de Dacian Ciolos. Cel mai probabil acestia vor fi audiați marti. Iar votul va fi dat miercuri. (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

La o socoteală simplă, e foarte clar că Guvernul Cioloș nu are nicio șansă să treacă de votul Parlamentului. Pentru învestire este nevoie de 234 de voturi. Șansele însă ca acest cabinet sa primească undă verde de la Parlament sunt minime, în condițiile în care nu există o majoritate parlamentară care să-l susțină, iar USR se bazează doar pe cei 80 de parlamentari pe care îi are.

Nici matematic și nici politic guvernul Cioloș nu are vreo șansă, apreciază jurnalistul Sebastian Zachmann, realizator Insider Politic la Prima TV care vorbește, pe de altă parte, de o asumare curajoasă a lui Dacian Cioloș în ce privește nominalizarea lui Stelian Ion pentru portofoliul Justiției.

“Va fi o ghilotină pentru Dacian Cioloș ședința de miercuri când este programată ședința celor două camere ale Parlamentului. Dacă ne uităm pe cifre, vedem că USR are 80 de parlamentari și până la 234, limita majorității,  nu se mai adună nimic, în condițiile în care PSD, UDMR și PNL au spus pe față că nu vor vota un guvern minoritar USR, condus de Dacian Cioloș. Deci miercuri seară Dacian Cioloș va fi doar confirmarea unei variante de sacrificiu din partea președintelui Klaus Iohannis. ….

Faptul că Stelian Ion este propus din nou la Ministerul Justiției, deși oficial Coaliția s-a rupt după ce acesta a fost demis de premierul Florin Cîțu, nu e o greșeală strategică a lui Dacian Cioloș. Dimpotrivă, e o mișcare asumată și curajoasă pentru că dacă Stelian Ion ar fi lipsit de pe această listă și-ar fi recunoscut partea de vină din disputa cu PNL. Dacă nu-l mai voiau pe Stelian Ion, ar fi trebuit să-l accepte pe Florin Cîțu și să refacă coaliția de guvernare, un lucru imposibil din partea USR. Întrebarea mea ar fi alta: de ce nu se regăsește pe această listă și Vlad Voiculescu, demis tot fără prea multe explicații de premierul Cîțu.“ 

 
Sebastian Zachmann, realizator Insider Politic Prima TV