Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Cioloș, la momentul adevărului: Vot în Parlament miercuri la ora 10

guvern_ciolos.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Dacian Cioloș

Guvernul Cioloș află miercuri dacă va fi învestit în funcție sau nu. Votul va fi dat miercuri, la ora 10.00, în plenul reunit al Parlamentului. Formațiunea premierului desemnat are 80 de senatori și deputați. Pentru învestire este nevoie de 234 de voturi. Nicio altă formațiune politică nu susține deschis acest cabinet.

USR a depus luni în Parlament lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare.

Cabinetul alcătuit de președintele USR Dacian Cioloș conține 18 portofolii. Parte dintre miniștrii au făcut parte din Guvernul Cîțu: Ioana Mihăilă (Ministerul Sănătății), Cătălin Drulă (Ministerul Transporturilor), Cristian Ghinea (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Stelian Ion (Ministerul Justiției) și Claudiu Năsui (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului). Singurul ministru care nu este propus pentru același post este Ciprian Teleman, care este înlocuit la Ministerul Cercetării de către Monica Berescu.  La Finanțe, este propus europarlamentarul Dragoș Pîslaru, iar la Mediu – senatorul Mihai Goțiu, cunoscut activist de mediu. La Ministerul Educaţiei a fost propusă - Corina Atanasiu, expertă în accesarea de fonduri europene.Pentru Ministerul de Interne a fost preferat fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica.

Programul de guvernare propus de USR are 54 de pagini și vizează depășirea crizei sanitare, precum și a crizei prețurilor la energie.

USR propune de asemenea un „Pact național de vaccinare” care prevede atât sancțiuni pentru cadrele medicale care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare, cât și înființarea unui task force pentru combaterea informațiilor false. USR mai propune în programul de guvernare patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie.

Audierile miniștrilor propuși au loc mâine.

Primii audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului vor fi Iulia Popovici (Cultură) și Tudor Pop (Ministerul Tineretului), începând cu ora 10.

Urmează, la ora 11.00, audierea Monicăi Berescu la Cercetare, a lui Nicu Fălcoi la Ministerul Apărării Naționale și a lui Dan Barna la Afaceri Externe.

Audierile vor dura până la ora 20.30. Ultima chemată este Ioana Mihăilă, propusă pentru Ministerul Sănătății.

Votul pentru Guvern Cioloș este programat miercuri la ora 10.00

"Sperăm ca, în ultimul ceas, partidele parlamentare vor da dovadă de responsabilitate și nu vor mai prelungi criza politică", a declarat azi premierul desemnat.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeau spunea că Guvernul USR are foarte mari șanse să pice cu cel mai mare număr de voturi.