Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Problema Greciei cu extremismul de dreapta

zorii_aurii.png

Nikos Michaloliakos, liderul partidului de extremă dreapta Zorii Aurii, este adus la tribunal, Atena, 2 octombrie 2013
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Acum un an, liderii partidului neo-nazist Zori Aurii din Grecia au primit pedepse grele cu închisoarea, după ce formațiunea a fost declarată organizație teroristă. Judecătorii au probat faptul că uciderea unui cântăreț și militant de stânga, în 2013, fusese planificată în structurile partidului. La fel ca și alte două tentative de omucidere. Dar iată că, după un an, violențele și extremismul reapar în societatea greacă.

După cum transmite ediția europeană Politico, în Salonic, tineri îmbrăcați în negru au comis mai multe atacuri în ultimele săptămâni împotriva studenților și activiștilor. Doi oameni au fost spitalizați.

Dar în toată țara, grupuri religioase ultra-naționaliste s-au alăturat protestatarilor anti-vaccin, intrând adeseori în ciocniri cu poliția. Violența de stradă și atitudinile pro-naziste manifestate deschis tind să se accelereze.

Autoritățile sunt îngrijorate iar experții avertizează că, în pofida condamnărilor pronunțate acum un an, extremismul de dreapta nu a plecat niciodată din Grecia.

Mai mult, mesajele din închisoare ale liderii Zorilor Aurii încă fac audiență, în timp ce noi partide de extremă dreaptă câștigă teren.

 

O nouă coagulare politică

Potrivit profesorului de științe politice Nikos Marantzidis, ”există un curent ultraconservator în Grecia și, în special, în provincia Macedonia Centrală, susținut și hrănit ideologic de către Biserică”, legat mai ales de chestiunea Macedoniei de Nord. Dar discursul acoperă o paletă cu mult mai largă.

Politico amintește de o recentă scrisoare deschisă a unui grup de 160 de persoane, din mediul academic, judiciar și militar care exprima îngrijorarea față de starea familiilor grecești și reducerea natalității, introducerea recentă a educației sexuale în școli și legislația pentru egalitatea LGBTQ +.

Scrisoarea deschisă, publicată în septembrie, este văzută de numeroși analiști drept un pas spre formarea unui nou partid politic de extremă dreaptă.

 

Premierul Mitsotakis, acuzat de inacțiune

În același timp, politicieni de stânga din Grecia arată cu degetul către premierul conservator Kyriakos Mitsotakis, susținând că acesta este reticent în a reprima extremismul pentru a nu risca să-și înstrăineze alegătorii de dreapta.

Mitsotakis a respins acuzațiile, spunând că „oricine depășește limitele va ști că nu are loc în grupul parlamentar Noua Democrație”. Partid care a luat, totuși, unele măsuri.

La începutul acestei luni, l-a dat afară pe deputatul Konstantinos Bogdanos, fost prezentator de televiziune, cunoscut pentru retorica sa anti-migranți.

Dar mulți susțin că pedeapsa a venit prea târziu și că fostul prezentator tv nici măcar nu ar fi trebuit să fie pe lista de vot a partidului, întrucât opiniile sale erau bine cunoscute.

Alți critici subliniază că trei dintre miniștrii de top din actualul cabinet Mitsotakis provin din fostul partid ultra-naționalist LAOS, numiri văzute ca o modalitate de a împiedica rebeliunea facțiunii de dreapta a partidului.

„Ideea nu este de a înlocui un Zori Aurii criminal cu un Zori Aurii care respectă legea”, comentează profesorul Marantzidis. „În numele integrării extremei drepte în Noua Democrație, riscăm ca agenda de extremă dreaptă să devină dominantă și apoi riscăm să deschidem ușa din spate către populism și extremismul de dreapta", a avertizat acesta.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 19 octombrie 2021