Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(LIVE) Miniștii propuși de guvernul Cioloș sunt audiați în Parlament

audiere_ministri_usr.jpg

Sursa imaginii: 
camera deputatilor

Guvernul  monocolor propus de USR așteaptă miercuri votul Parlamentului. Pentru a fi învestit, guvernul are nevoie de 234 de voturi. USR are doar 80 de parlamentari.

UPDATE 20.30 -  Ioana Mihăilă, ministru propus la Sănătate, a primit aviz negativ, marți, în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Ea a spus, după audieri, că măsurile restrictive anunțate de Klaus Iohannis ar fi trebuit luate mai devreme.

UPDATE 19.20 Ministrul propus al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că lucrul cel mai important este limitarea transmiterii bolii, prin măsuri care deşi nu sunt populare, sunt eficiente şi s-a referit la limitarea şi interzicerea unor activităţi, în spaţii închise, pentru 30 de zile, limitarea numărului de participanţi şi asigurarea distanţării în spaţiile deschise.

 

 

UPDATE 19.00: Oana Ţoiu, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit, marţi, aviz nefavorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE 18:58  Ministrul propus la Transporturi, Cătălin Drulă, care a deţinut funcţia şi în Guvernul condus de Florin Cîţu a primit un aviz pozitiv în audierile din comisiile Parlamentului, după ce a fost supus la vot avizul negativ, care nu a întrunit numărul necesar de voturi. Practic, miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au primit până acum avize negative la audierile în comisiile parlamentare de specialitate, singurul cu aviz pozitiv fiind Cătălin Drulă, nominalizat din nou la Transporturi. 

UPDATE 13.15: Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, propus pentru Ministerul de Interne în Guvernul Cioloș, a fost, de asemenea, respins la votul din comisii. Au fost 19 voturi „pentru” un aviz negativ, 13 abțineri și 5 voturi „împotrivă”.

UPDATE 13.10: Singurul aviz pozitiv a fost pentru ministrul propus al Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă

UPDATE 12.17Dan Barna propus pentru portofoliul ministerului de Externe a primit aviz negativ.  Au fost 11 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 4 abțineri. 
Monica Berescu, propunerea USR pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a primit aviz negativ în comisiile de specialitate. Un aviz negativ a primit și Nicu Fălcoi, propunerea pentru Ministerul Apărării.

UPDATE 11.03: Iulia Popovici a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Culturii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 9 voturi 'împotriva' numirii ca ministru, 4 voturi "pentru" şi 7 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

UPDATE 10.50: Tudor Pop, propunerea pentru Ministerul Tineretului și Sportului a primit aviz negativ. Au fost nouă voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și patru abțineri.

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt audiaţi marţi în comisiile parlamentare de specialitate. Candidaţii au la dispoziţie, în medie, o oră pentru a-şi prezenta programul şi pentru a răspunde la întrebări.

Sunt și excepții de la regulă în cazul Ioanei Mihăilă, propusă pentru Ministerul Sănătăţii, care are alocate două ore, precum şi al lui Stelian Ion, propus la Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu, la Ministerul Mediului, şi Corina Atanasiu, la Ministerul Educaţiei, care au o oră şi jumătate la dispoziție pentru a-şi prezenta programul.

Avizul comisiilor este consultativ, iar votul asupra listei cu miniştri şi a programului de guvernare va avea loc miercuri. Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

Florin Cîțu, președintele liberalilor:  PNL nu votează guvernul Cioloș

Premierul demis a anunțat că Biroul executiv al partidului a decis luni seară ca parlamentarii liberali să nu voteze guvernul Cioloș.

”Decizia de vot a fost aseară în BEX, ne vom abține. Mâine vom asigura cvorum, dar nu vom vota acest guvern. Se vor abține parlamentarii și în comisii”, a spus Florin Cîțu la Parlament.

El a acuzat guvernul Cioloș că nu vrea să dea 2% din PIB la Apărare. ”Am aflat de la ministrul Nicolae Ciucă faptul că în programul de guvernare al guvernului Cioloș, apărarea nu mai primește 2%, o încălcare a angajamentului față de NATO”.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.