Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: 10 ambasadori occidentali solicită eliberarea unui deținut politic. Replica regimului Erdogan

kavala.png

Osman Kavala, filantrop și deținut politic
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Ministerul turc de externe i-a convocat pentru consultări pe ambasadorii a zece ţări occidentale, semnatari ai unei declaraţii prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala, încarcerat în Turcia sub acuzația de implicare în protestele antiguvernamentale din 2013 și în tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit rfi. fr este vorba despre ambasadorii din Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă, SUA, Franţa şi Germania.

Ambasadorii acestor ţări au cerut o ”soluţionare justă şi rapidă”, precum şi ”eliberarea urgentă” a filantropului Osman Kavala, un demers pe care Ankara l-a calificat ca fiind "inacceptabil".

Declaraţia, făcută publică de unele ambasade luni, afirmă că acest caz "aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie".

Osman Kavala a fost închis în urmă cu patru ani fără să fie condamnat, în pofida faptului că eliberarea sa a fost solicitată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

El a fost achitat în 2020 de acuzaţiile legate de protestele la nivel naţional din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta şi combinată cu noi acuzaţii, legate de tentativa de lovitură de stat din 2016.

"Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea unor cazuri diferite şi crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie, statului de drept şi transparenţei din sistemul judiciar turc. Luând act de hotărârile CEDO în această privinţă, solicităm Turciei să îi asigure eliberarea de urgenţă", se arată în declarația comună a celor zece.

Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat de drept democratic."Ambasadorii care fac recomandări şi sugestii justiţiei într-un caz în curs este inacceptabil", a afirmat acesta pe Twitter.

"Recomandarea şi sugestia aruncă o umbră asupra înţelegerii pe care o aveţi asupra justiţiei şi democraţiei", a mai spus Soylu.

Următoarea audiere în dosarul intentat filantropului turc, care a negat toate acuzaţiile, va avea loc pe 26 noiembrie.