Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Avram : ”Ne așteaptă trei ani de stagnare de tip brejnevist pentru că nu văd voință politică să promoveze reformele promise”

cjue.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Comisia Europeană a trimis Guvernului României o scrisoare în care cere clarificări privind decizia prin care Curtea Constituțională a decis în vară, cu majoritate de 7 la 2, că Secția Specială de anchetare a magistraților este constituțională, iar desființarea ei nu poate fi decisă decât de Parlament, deși Curtea Europeană de Justiție a stabilit că SIJ încalcă dreptul european, care are întâietate în fața legislațiilor naționale, potrivit G4media. E un prim pas spre infigement, spune la RFI Liviu Avram, redactorul șef al cotidianului Adevărul.

Din păcate, Liviu Avram spune la RFI că nu crede că există voința politică în rândul partidelor parlamentare pentru a schimba situația din justiție și a desființa seceția specială. ”Ce am aflat în ultimele două luni : că actuala criză politică a plecat exact de la faptul că președintele Iohannis a tras frâna de mână în ceea ce privește reforma din justiție și cu precădere în ceea ce privește desființarea secției speciale...”, spune la RFI redactorul șef de la Adevărul.

De partea sa, dar din alte rațiuni, și UDMR s-a pronunțat clar împotriva desființării SIIJ dând impresia că ”e coordonat mai degrabă de la Budapesta decât de la Târgu Mureș” și urmărind prin acest ”sabotaj” să facă să pară că nu doar premierul ungar Victor Orban nu respectă cererile Uniunii Europene. De altfel, se pare că și Ungaria și Polonia s-au plâns că România nu e admonestată în mod egal pentru abaterile sale, potrivit unor surse de la Strasbourg. În fine, e știut că PSD a creat secția specială în timpul guvernării social democrate și atunci rămâne întrebarea : există o majoritate politică aptă să desființeze secția așa cum o cere tot mai răspicat Bruxellesul? ”În următorii trei ani nimeni...și nici nu cred că se va desființa sau se vor face reforme majore în vreun domeniu...Cred că ne așteaptă trei ani de stagnare de tip brejnevist pentru că nu văd voință politică, o majoritate politică, fie și ea și fragilă în Parlament care să treacă reformele promise”, comentează Liviu Avram.

Dar dacă și Bucureștiul va fi amenințat nu doar cu infrigementul dar și cu tăierea fondurilor? ”Dacă vom ceda, vom ceda în aceiași manieră rușinoasă cum o fac și polonezii”, care treptat, treptat au renunțat la măsurile criticate de Comisia Europeană dar doar în urma unor presiuni mari. Ascultați interviul integral...

 
Redactorul șef al cotidianului Adevărul, Liviu Avram