Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Țăranu: PNL tinde să se desfacă în bucăți. Nominalizarea lui Cioloș, o campanie pe gratis pentru USR

ciolos_parlam.jpg

Președintele USR, Dacian Cioloș
Președintele USR, Dacian Cioloș
Sursa imaginii: 
Facebook

„Cea mai simplă soluție ar fi refacerea coaliției dintre PNL, USR și UDMR”. Asta spune la RFI politologul Andrei Țăranu, după ce Guvernul Cioloș nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Andrei Țăranu mai afirmă că Florin Cîțu ar trebui probabil să facă un pas în spate pentru ca USR să accepte un nou pact cu PNL. În fine, politologul explică de ce un guvern minoritar al PNL, susținut din umbră de PSD, nu este o variantă plauzibilă.

Andrei Țăranu: Votul împotriva domnului Cioloș era un vot previzibil. Însă vedem că avem un număr de 10 voturi care au venit, cel mai probabil, de la PNL aripa Orban, care a votat în spre domnul Cioloș. Asta arată că grupul de la PNL tinde să se desfacă în bucăți. În multe părți, iar de unele nici nu ne dăm seama unde se vor duce. În al doilea rând, așteptăm o formulă pe care, constituțional, președintele trebuie să o ceară. Să vină o consultare a tuturor partidelor la Cotroceni, așa cum a fost și acum 10 zile. Și să urmeze o încercare din partea domniei sale să rezolve cât mai repede criza guvernamentală, astfel încât să putem să intrăm în anul 2022 cu un buget și cu o formulă care să reziste măcar patru, cinci luni, pe perioada în care, cel mai probabil, criza epidemică va continua. Doamne ferește, sper că nu se va agrava.

Reporter: Aproape toți reprezentanții partidelor care au luat cuvântul în Parlament, în afară de cei ai USR, au vorbit despre o șaradă, un circ, o pierdere de vreme în ceea ce privește Guvernul Cioloș și cererea votului de încredere pentru acest cabinet. Care este impresia dumneavoastră? A fost circ din partea celui care a făcut nominalizarea de premier, din partea președintelui Iohannis și din partea domnului Cioloș, care a venit în Parlament cu un Guvern minoritar? Sau dimpotrivă, președintele țării și Dacian Cioloș au respectat procedurile și s-a mers pe singura variantă de premier existentă în acel moment?

AȚ: Președintele a respectat procedurile și l-a propus pe domnul Cioloș, care a fost singurul care a cerut să încerce să facă o majoritate. La rândul său, domnul Cioloș a încercat să își facă o campanie de imagine. Nu uitați că este proaspăt ales președinte al USR. Și pe de o parte a încercat să întărească echipa domniei sale împrejurul unei noi platforme și a unei noi imagini a USR. Pe de altă parte, probabil că a încercat să declanșeze o posibilă campanie spre alegerile prezidențiale din 2024. E un post pe care domnia sa îl vizează, după cum știm cu toții. Din acest motiv a fost o bună formulă de a face „campanie pe gratis” sau, mai exact, o campanie la cererea USR, care să aducă USR mult mai aproape de cetățeni. Au fost mulți care nu au înțeles de ce USR nu a achiesat la acest joc. Și în felul acesta a pus PNL oarecum în defensivă. În cele din urmă, domnul Cioloș a avut doar de câștigat de pe urma acestei campanii, chiar dacă, în realitate, au fost pierdute 10 zile în care din punct de vedere politic poate s-ar fi găsit modele, formule de guvernare stabilă.

Rep: Președintele liberal Florin Cîțu spune că România are nevoie urgentă de un guvern și că acesta poate fi format în jurul Partidului Național Liberal. Liderul PNL a subliniat că discută cu toate partidele parlamentare cu excepția AUR. Să amintim și că USR a spus clar că discută cu PNL, dar numai dacă liberalii renunță la varianta Cîțu premier. Mai avem și varianta unui guvern PNL posibil susținut de PSD. Mai sunt și alte variante posibile, cel puțin teoretic. Care credeți că e cea mai plauzibilă sau care sunt cele mai plauzibileÂ?

AȚ: Cea mai plauzibilă, ce mai posibilă și cea mai ușor de realizat ar fi aceea a refacerii coaliției fără domnul Cîțu. Toată lumea o știe. Este secretul lui Polichinelle. Pe de altă parte, domnul Cîțu dacă va continua să păstreze această linie dură va avea foarte mult de pierdut pe termen lung. Mă îndoiesc că PSD chiar va dori să susțină un guvern PNL. Nu văd care ar fi această rațiune în condițiile în care i-a promis Președintelui Iohannis că va rezolva toate problemele în Parlament, dar nu va susține un guvern PNL. Vă aduceți aminte declarația domnului Ciolacu de acum 10 zile. Chiar cred că nu are niciun motiv să îl susțină. Dacă nu se reface coaliția vom rămâne în această criză. Așa cum arată configurația parlamentară este foarte greu să obții o majoritate cu un tip de partide care sunt foarte împrăștiate pe eșichierul politic.

Ascultă:

 
Politologul Andrei Țăranu, despre criza politică