Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultări la Cotroceni. Runda doi

PNL renunță la propunerea lui Florin Cîțu pentru postul de premier în noul Guvern și îl nominalizează pe Nicolae Ciucă pentru funcție. PSD anunță că „România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. USR a decis să iasă din ecuația guvernamentală.

Update: Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru premier.  Propunerea a fost votată în unanimitate în Biroul Permanent Național joi dimineață. Delegația PNL va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu un mandat de guvern minoritar PNL-UDMR, excluzându-i practic pe cei de la USR de la guvernare.

În aceste condiții USR anunță că nu va vota un Guvern minoritar. 

Actual ministru al Apărării, Nicolae Ciucă a mai fost prim-ministru interimar în trecut, după demisia lui Ludovic Orban în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020. Atunci, numele lui Ciucă a apărut ca posibil candidat de prim-ministru al PNL, însă, într-un final, soluția agreată în coaliție a fost cu Florin Cîțu la conducerea guvernului.

Cine este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării în Guvernul Orban și în Cabinetul demis al lui Florin Cîțu, se numără printre oamenii fideli președintelui Klaus Iohannis și ar fi preferat de șeful statului pentru postul de premier. De altfel, Ciucă a fost și prim-ministru interimar în decembrie 2020, după demisia lui Ludovic Orban.

Ciucă este unul dintre fidelii președintelui Klaus Iohnnis, care a dorit și în 2020 să-l propună pentru funcția de premier plin, dar liberalii l-au refuzat.

Update: PSD a început ședința Biroului Permanent Național începând cu ora 09:30. Înaintea ședinței, Marcel Ciolacu a declarat că își menține părerea și că „România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat astăzi partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui alt premier, după ce Cabinetul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Discuţiile ar urma să înceapă de la ora 11.00. Guvernul Cioloş a reușit să strângă doar 88 de voturi din cele minimum 234 necesare.