Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situația lui Saakașvili se agravează și odată cu ea situația din Georgia

georgia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Mikheil Saakashvili

Intriga politică din jurul lui Miheil Saakașvili se amplifică pe zi ce trece. Fostul președinte georgian a devenit nu numai subiectul principal al campaniei electorale, dar și o cauză nobilă în multe capitale europene. Pe măsură ce se apropie ziua turului doi al alegerilor municipale, pe 30 octombrie, privirea multor cancelarii europene se îndreaptă spre Tbilisi, și orașul Rustavi, la numai 40 de km sud de capitala Georgiei, acolo unde este ținut în închisoare ex-președintele georgian.

Suntem la exact trei săptămâni distanță de la arestarea lui Miheil Saakașvili, și, așa cum ne așteptam, situația liderului georgian se agravează pe zi ce trece. Greva foamei în care se află fostul președinte este doar unul din factorii ce complică aritmetica electorală a actualului guvern condus de Irakli Garibașvili.

În acest moment se discută transferarea lui Saakașvili din izolatorul în care se află închis, într-un spital unde i se vor putea administra medicamente care ar permite ca starea sa de sănătate să nu se agraveze și mai mult. Aceasta ar fi o tentativă de răspuns la acuzațiile susținătorilor lui Saakașvili, care afirmă că guvernul georgian își dorește moartea rivalului său. Pentru moment, Saakașvili a acceptat doar asistență medicală, astfel încât să-și ”mențină conștiința funcțională”, așa cum chiar el a afirmat.

Încă un dosar

Între timp, autoritățile georgiene i-au mai deschis un dosar penal lui Saakașvili, pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Este un semnal că autoritățile georgiene nu vor face un pas înapoi. Rămâne de văzut cum vor instrumenta autoritățile și acest dosar în perioada post-electorală, atunci când se va lua decizia și asupra modului în care Saakașvili va trebui să ispășească alte două sentințe care i-au fost citite in absentia în 2018.       

Exact când își dorea mai puțin, pe agenda politică externă a guvernului georgian urcă rapid problema internaționalizării situației lui Saakașvili, și, odată cu ea, atenția nedorită asupra procesului electoral, care intră pe ultima sută de metri.

În asemenea condiții, cauza lui Saakașvili a devenit nu numai principala temă de campanie în Georgia, dar și obiectul unei ofensive internaționale pentru a-l elibera pe fostul președinte, pe larg considerat deținut politic.

Apelul europenilor

Cu numai două zile în urmă, un grup de europarlamentari din Lituania a lansat în public un apel la evitarea scenariului ucrainean din timpul lui Ianukovici, care o reținea atunci timp de peste doi ani pe Iulia Timoșenko, într-o acțiune de sfidare a principiilor democratice și a statului de drept. Scrisoarea europarlamentarilor lituanieni a fost public susținută de ambasadorul Uniunii Europene în Georgia.

Un alt exemplu de internaționalizare a ”cauzei Saakașvili” o reprezintă scrisoarea publică a unui grup de 73 de lideri politici din statele membre UE și din statele partenere din Europa de Est, scrisoare adresată Comisiei, Consiliului și Parlamentului European, în care se pledează pentru eliberarea lui Saakașvili de sub arest și oferirea unui proces de judecată echitabil cu implicarea  Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Internaționalizarea cauzei lui Saakașvili ar fi fost incompletă dacă de partea primului ministru Garibașvili, care nu s-a putut abține de la a nu-l jigni pe fostul președinte numindu-l ”un escroc ordinar”, nu se alătura și propaganda moscovită.

Starea de sănătate a lui Saakașvili a devenit în ultima săptămână temă de top în cele mai populare talk-show-uri politice de la Moscova. Evident, Rusia percepe arestarea lui Saakașvili ca o mult-așteptată revanșă politică, după o așteptare de 9 ani, din ziua în care Bidzina Ivanișvili, un oligarh care și-a câștigat miliardele în Rusia anilor nouăzeci, a preluat puterea la Tbilisi.

Iar odată ce situația lui Saakașvili devine subiect de top al propagandei rusești, imediat apare întrebarea dacă nu cumva Kremlinul se pregătește pentru un scenariu de combatere a unei potențiale revolte pro-Saakașvili la Tbilisi. Iarăși, Ucraina servește drept trist exemplu.

Oricare va fi deznodământul, mulți experți georgieni afirmă că suntem în pragul scrierii unui nou capitol în istoria Georgiei, capitol în care unul din protagoniștii care întruchipează ideea de europenizare este Miheil Saakașvili, iar cea a stagnării pro-ruse rămâne Bidzina Ivanișvili.

 
Situația lui Saakașvili se agravează și odată cu ea situația din Georgia