Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Televiziunea națională lansează seria de emisiuni „Ultimul rege – 100 de ani”

regele_mihai_balcon.jpg

Sursa imaginii: 
Eduard Enea / Dilema Veche

În preajma aniversării a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României, Televiziunea Română dă startul campaniei „Ultimul rege – 100 de ani”, prin care cinsteşte memoria celui care a fost şi rămâne un reper de moralitate şi demnitate pentru noi toţi.

Potrivit tvr.ro, începând de vineri, 22 octombrie, telespectatorii vor putea urmări în Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00 o serie de reportaje realizate de jurnalista Camelia Csiki, reportaje care reconstituie viaţa Regelui Mihai, începând de la naştere şi până în momentul când ne-a părăsit, în 2017.

„Pentru că Regele Mihai a rămas în memoria noastră drept un reper de moralitate şi demnitate, pe care nu-l mai putem regăsi în nicio personalitate a prezentului, cred că este important să îi cinstim memoria. Pentru mulţi tineri şi pentru publicul nostru, al Telejurnalului şi al emisiunii Ora Regelui, e important să existe un astfel de reper. Suntem o societate lipsită de astfel de valori, vedem viaţa politică agitată astăzi, dar Regele Mihai a fost contemporan cu noi, iar tinerii noştri telespectatori merită să ştie, să afle, să redescopere valori în istoria noastră, iar noi trebuie să îi ţinem vie memoria”, motivează jurnalista Camelia Csiki.

Pe lângă imagini, fotografii inedite, informaţii mai puţin ştiute, detalii necunoscute sau declaraţii ale unor istorici din mai multe generaţii, în reportajele campaniei „Ultimul rege – 100 de ani”, telespectatorii îl vor revedea pe Regele Mihai în spicuiri din interviurile acordate Televiziunii Române în timpul vieţii. Îl vom recunoaşte şi în declaraţiile unor persoane care l-au cunoscut, printre care Lascăr Zamfirescu (plecat de asemenea dintre noi), fostul coleg de clasă al regelui sau ale altor persoane care l-au întâlnit pe suveran.

Documentarul „Republica lor, regele nostru”, se va transmite în cadrul emisiunii „Ora Regelui”, începând de sâmbătă, 23 octombrie, ora 14.30, la TVR 1

”Structurat în 3 episoade, a câte două părţi fiecare, documentarul analizează motivele pentru care politicienii nu au avut capacitatea de a înţelege importanţa strategică a Regelui, condamnând România la ani de stagnare şi de rămânere în urmă faţă de ţările din jur, şi felul în care Suveranul a acţionat pentru ca noi să fim recunoscuţi ca o naţiune demnă, integrată în Uniunea Europeană şi în NATO”, precizează comunicatl tvr.ro.

„Trădat de toţi, loial tuturor este motto-ul devenit epitaf al extraordinarului om şi rege cu care am fost contemporani. După trei decenii de activitate febrilă în slujba unei ţări ostile uneori, nerecunoscătoare de cele mai multe ori, Mihai I a reuşit să devină din personaj de ocară, cel mai admirat român, cu cea mai mare cotă de încredere. La final, o ţară întreagă i-a stat alături pe drumul către nemurirea istorică” – spune realizatorul Bogdan Şerban Iancu.

Momente din cadrul Concertelor Regale caritabile vor fi difuzate într-o emisiune specială, la TVR 1 – pe 24 octombrie, ora 17.50.