Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Burduja (PNL), despre apropierea liberalilor de PSD: Devin mai importante problemele țării decât criticile

burduja_foto.jpg

Vicepreședintele PNL Sebastian Burduja
Vicepreședintele PNL Sebastian Burduja
Sursa imaginii: 
Facebook

„Lupta din interiorul PNL este o consecință a modului în care s-a făcut campanie în competiția internă”. Așa explică vicepreședintele liberal Sebastian Burduja conflictul dintre aripile Orban și Cîțu care este pe punctul de a provoca scindarea partidului, Ludovic Orban anunțând că va părăsi PNL săptămâna viitoare. „Sper că Orban și alți colegi vor reveni asupra deciziei de a pleca din PNL”, spune la RFI Sebastian Burduja, care susține că refacerea alianței cu USR nu este imposibilă. El mai afirmă că, în cazul unui guvern minoritar PNL-UDMR, susținut în Parlament de PSD, criticile privind apropierea PNL de PSD ar deveni mai puțin importante în comparație cu necesitatea rezolvării problemelor care țin de guvernarea țării.

„Vedem această decizie (n.r. plecarea lui Ludovic Orban din PNL și a altor liberali) care sigur că mă întristează ca liberal. Țin la acest proiect. Sunt, recunosc, și un nostalgic al ideii de Partid Național Liberal, partidul Marii Unirii, cel care a construit România modernă. Cred că, dacă dreapta are o șansă în această țară, ea are nevoie de unitate. Conflictul din interiorul PNL cred că este o consecință a modului în care se derulat campania internă. Sigur că sunt și alte consecințe... Sper că domnul Orban și poate alți câțiva colegi vor reveni asupra acestei decizii pentru că ea nu poate să facă bine nici PNL și nici României. Să văd o nouă fragmentare în Partidul Național Liberal vă spun că mi se pare o idee nefericită”, spune Sebastian Burduja.

În ceea ce privește găsirea unei noi majorități parlamentare, vicepreședintele PNL afirmă că „apelul lui Nicolae Ciucă a fost către toate formațiunile parlamentare. Îmi mențin speranța că USR va fi de acord să susțină acest Guvern”.

Dacă se va ajunge la un guvern minoritar PNL a susținut în Parlament de PSD, Burduja e de părere că trebuie „să ne gândim în primul rând că România are de rezolvat două mari probleme: pandemia pe termen scurt și PNRR pe termen mediu și lung. Ambele necesită ieșirea din logica partizană și găsirea unui teren comun pentru toate forțele politice, cu excepția acelor populiste”.

Sebastian Burduja mai spune că va trebui explicat electoratului formarea majorității parlamentare sau de ce Guvernul este votat cu sprijinul unui anumit grup politic. Tot el spune, însă, că devine mai puțin important „să ne păzim de anumite critici și mai important să rezolvăm problemele de guvernare pe care le are România”.

Ascultă:

 
Vicepreședintele PNL Sebastian Burduja, despre criza din PNL