Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cît de tare își dorește Cîțu să ajungă Ciucă premier?

citu_ciuca_mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Premierul interimar, Florin Cîțu, și premierul desemnat, Nicolae Ciucă, pe holurile Palatului Victoria
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Pentru PNL este urgent să-și investească un cabinet minoritar PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă. Problema este că interesul PNL, per ansamblu ca partid, și interesul lui Florin Cîțu nu coincid spune jurnalistul Sebastian Zachmann. Discuția despre intrarea sau nu a PSD la guvernare e și mai complicată în condițiile în care acum partidul e departe de un consens pe acest subiect, existând nici mai mult nici mai puțin de 3 tabere. Va face președintele Iohannis un pas în spate și va aduce din nou USR în coaliția de guvernare sau va declanșa alegeri anticipate?

PSD și USR resping susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR în Parlament. Marcel Ciolacu spune că e nevoie de un guvern stabil, însă la întrebarea cum anume ar trebui să arate acesta le-a indicat jurnaliștilor să i se adreseze lui Klaus Iohannis.

USR vrea refacerea coaliției de guvernare cu PNL și UDMR lucru care, explică Dacian Cioloș, ar asigura și o majoritate în Parlament.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, declară că mandatul de la PNL este pentru guvern minoritar și că, dacă va considera că nu mai sunt șanse, va proceda ca atare.

Flexibilizarea mandatului și o posibilă revenire a USR în coaliție sunt respinse de Florin Cîțu care dă de înţeles că dacă Nicolae Ciucă nu reuşeşte să strângă o majoritate în Parlament, noul premier desemnat ar putea fi liderul PNL...

Cât de departe e finalul crizei politice? Explică jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii Insider Politic de la PrimaTV:

"Dacă domnul Ciucă pică în Parlament sau nu se mai ajunge la vot, atunci ar fi ultima șansă pentru Florin Cîțu să fie desemnat el premier de către președintele Klaus Iohannis. (...) Dacă Nicolae Ciucă strânge o majoritate parlamentară și se vede învestit ca prim-ministru, atunci Florin Cîțu practic devine un președinte al PNL doar de carton. (...) Finalul (crizei politice n.r.) e foarte greu de anticipat pentru că văd foarte multă reticență și șovăială din partea PSD-ului. Sigur, există două variante teroretice mari:

  1. fie PSD cedează și votează Guvernul Ciucă și vom avea un guvern minorita PNL-UDMR susținut, o vreme în Parlament, de PSD
  2. dacă PSD va fi consecvent cu el însuși și va forța alegerile anticipate, atunci vom vedea și un guvern Ciucă căzut, la fel cum a văzut Guvernul Cioloș, iar mingea se mută din nou în terenul președintelui Klaus Iohannis, care trebuie să decidă ce vrea de la țară și de la clasa politică în general".