Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Csoma Botond (UDMR): E nevoie de un armistițiu politic pe cel puțin șase luni

Csoma Botond udmr rocada guvernare.jpg

Csoma Botond: Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum
Csoma Botond: Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum
Sursa imaginii: 
Facebook/Csoma Botond

Desemnarea unui premier militar pe timp de pace este un lucru curios, dar UDMR poate colabora cu Nicolae Ciucă, declară la RFI liderul deputaților Uniunii, Csoma Botond. El propune un armistițiu între partide pe cel puțin șase luni.

Ce-și dorește UDMR în această criză politică? Csoma Botond: ”Să avem foarte rapid un Guvern cu puteri depline. Asta se poate întâmpla dacă actorii politici vor renunța puțin la orgoliile personale și încheiem un armistițiu politic, să zicem, nu știu, pe șase luni și reușim să ajungem la un compromis, să se formeze o majoritate parlamentară cât mai repede”.

Întrebat de ce doar pe șase luni, liderul deputaților UDMR a răspuns: ”Pe șase luni, să trecem acest hop în fața căruia se află țara, cu criza sanitară, criza la prețurile de la energie, multe chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm. OK, dacă reușim să găsim o majoritate parlamentară care poate să funcționeze pe mai mult timp, bine, nu trebuie după șase luni să doborâm iar Guvernul, dar eu am spus cel puțin, atunci revin și corectez, cel puțin pe șase luni să avem un armistițiu și să lucrăm pentru cetățeni”.

 

”Cea mai fezabilă ar fi o majoritate cu USR”

 

Csoma Botond și-ar dori refacerea coaliției PNL-USR-UDMR: ”Cea mai fezabilă, dacă vorbim de o majoritate stabilă, care să nu fie numai pe șase luni, să spun așa, eu cred că fezabil ar fi cu USR-ul să refacem o majoritate parlamentară”.

 

Ionuț Moșteanu: USR nu va vota un Guvern minoritar

 

Cîţu: Nu există niciun argument ca PSD şi USR să nu susţină Guvernul minoritar

 

Întrebat dacă UDMR are o problemă cu prezența unui militar de carieră în fruntea Guvernului, deputatul a răspuns: ”Noi am spus că în timp de pace totuși e destul de curios să avem un militar. Nu avem o problemă personală cu domnul Ciucă. Eu nu prea am văzut în ultimii 30-40 de ani, mai ales în UE, ca un fost militar, un militar în rezervă să conducă un Guvern sau să fie șef de stat, dar sigur, având această situație mai specială, când trebuie să găsim o soluție, noi am spus că putem accepta acest lucru. Nu ne bucurăm de faptul că a fost ales chiar un militar în rezervă, dar putem colabora cu domnul Ciucă”.

 
Csoma Botond, despre Guvernul minoritar Ciucă