Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, convorbire telefonică cu Ursula von der Leyen despre criza energetică din R.Moldova

maia-sandu-ursula-von-der-leyen-1536x1025.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a avut marți o convorbire telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova. Ursula von der Leyen a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul Uniunii Europene în soluționarea acestei probleme.

Șefa Comisiei Europene a anunțat că UE analizează “măsuri suplimentare de sprijin”. “O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact permanent pentru a ajuta Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de Moldova. Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Discuția telefonică dintre președinta R.Moldova și șefa Comisiei Europene are loc la două săptămâni după ce Chișinăul a solicitat ajutor de urgență țărilor Uniunii Europene, după ce gigantul rus Gazprom și-a redus livrările către R.Moldova, pe fondul unei crize globale de energie.

Să spunem că, R.Moldova nu are deocamdată un nou contract cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale. Miercuri, vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, merge la Sankt Petersburg pentru o nouă rundă de discuții. De această dată se va întâlni cu Alexei Miller, șeful Companiei Gazprom pentru a aborda problema datoriilor, dar și noul preț la gazele naturale.

Guvernul Republicii Moldova se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori.  

Potrivit autorităților moldovene, Republica Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative.Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Guvernul Republicii Moldova precizează că, luni, a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.