Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban, această figură fascinantă pentru dreapta naționalistă franceză

viktor_orban.png

Premierul Ungariei, Viktor Orban
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Marine Le Pen, Marion Maréchal Le Pen, Eric Zemour ... ce au în comun cei trei, în afară că fac parte din dreapta naționalistă franceză? Ei bine, toți trei au o admirație mărturisită pentru premierul ungar Viktor Orban. Marine Le Pen tocmai a vizitat Budapesta, așa cum a făcut-o și Eric Zemour, în septembrie. Și Marion Maréchal s-a întreținut mai demult cu liderul ungar. Revista franceză Le Point încearcă să explice motivele pentru această fascinație.

Este marea revenire a călătoriilor inițiatice”, observă Le Point. De parcă Franța nu mai era capabilă să găsească răspunsuri în ea însăși și își caută modele în afara granițelor sale.

Nu este vorba de a compara Ungaria actuală cu Germania și Italia în prima jumătate a secolului al XX-lea sau cu URSS-ul postbelic, când elitele franceze au mers să vadă ce se întâmpla prin alte părți.

Acum, țara lui Viktor Orban, prim-ministru timp de unsprezece ani, îi inspiră pe mulți dintre politicienii francezi. Cu atât mai mult cu cât Rusia lui Vladimir Putin, care rămâne un model viril și autoritar, se dovedește greu de translatat într-un stat democratic.

Există mai multe motive pentru ca liderii dreptei naționaliste franceze să ia Ungaria drept model

Unul ar fi că Orban este un european convins, dar nu în sensul instituțiilor, ci văzând în creștinism un agregator al popoarelor.

Orban critică forțele care, spune el, amenință identitatea țării sale, despre care spune că sunt aceleași care funcționează în Europa.

La fel, când vine vorba de imigrație, premierul ungar nu umblă cu jumătăți de măsură: el nu vrea imigranți. Și asta, în timp ce țara lui se confruntă cu un declin demografic - în ciuda unei ușoare reveniri în ultimii ani (de la 1,1 copii per femeie în 2010 la 1,55 în 2018).

Apoi, Ungaria este una dintre porțile de acces către Europa Spațiului Schengen. În 2015, Orban a blocat ruta balcanică pentru migranții care fugeau din Siria folosind sârmă ghimpată. În anul următor, el a organizat un referendum împotriva primirii migranților, ca parte a relocării acestora de către Uniunea Europeană.

Răspunsul „Nu” a câștigat cu o majoritate covârșitoare, dar referendumul a fost anulat din lipsă de cvorum.

Pentru Orban, unul dintre responsabilii pentru acest aflux de străini în Europa este Papa Francisc

Când a vizitat Budapesta la începutul lunii septembrie, Papa a primit de la prim-ministru o scrisoare adresată Vaticanului în 1250, în care i se cerea în zadar sprijinul după invaziile tătarilor. Ca răspuns la acest mesaj politic, Papa Francisc le-a cerut maghiarilor „să se deschidă unul către celălalt”.

 „Orban și Trump au avut curajul să se ridice împotriva presei și a judecătorilor”, a spus la un moment dat Eric Zemmour.

Într-adevăr, mass-media și magistrații, dar și asociațiile și ONG-urile sunt văzute de autoritățile maghiare ca vehicule ale unei ideologii liberale care distruge „fundamentele națiunii maghiare”.

Premierul ungar are  și un alt avantaj: longevitatea sa la putere. Pentru Marine Le Pen, de exemplu, Orban este dovada că ideile pe care le promovează pot duce către putere și chiar la realegere. De aici este important ca ea să stea alături de liderul ungar în vederea unei axe viitoare.

Alegerile legislative din Ungaria vor avea loc în primăvara anului 2022, ca și alegerile prezidențiale din Franța.

Dar privind profilul lui Orban, Marion Maréchal Le Pen pare cea mai apropiată de el

La fel ca el, ea este atașată de Europa, pe când mătușa ei și Zemmour au mai mult un discurs gaulist și suveranist. La fel ca el, ea este liberală din punct de vedere economic, în timp ce mătușa ei, Marine, este intervenționistă. În ce-l privește pe Zemmour, trebuie să mai vedem.

La fel ca el, Marion Maréchal se pretinde practicantă religioasă, pe când Marine Le Pen este foarte laică. În timp ce Zemmour face din religie o problemă de identitate.

Dar Orban? Ei bine, și din perspectiva sa avem un început de răspuns, spune Le Point: „Nu am nimic de-a face cu Marine Le Pen. Nimic”, îi mărturisea el lui Bernard-Henri Lévy în mai 2019. Adăugând că „prietenul său” Laurent Wauquiez, fostul președinte al formațiunii de centru-dreapta Republicanii, poate cel mai orbanian dintre toți, l-a avertizat împotriva președintei Adunării Naționale.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 27 octombrie 2021