Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciucă: Îmi voi juca șansa până la capăt. Lista nominală a miniștrilor și programul de guvernare, până sâmbătă seara

nicolae_ciuca.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la sediul PNL, că mandatul său de negociere este în continuare pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR, el precizând că o posibilă flexibilizare a mandatului urmează să fie discutată şi decisă în partid cel târziu vineri. Ciucă a mai arătat că sâmbătă va depune în Parlament programul de guvernare şi lista Cabinetului şi că nu îşi va depune mandatul. ”Îmi voi juca şansa până la capăt”, a spus el.

Premierul desemnat Nicoale Ciucă spune că va depune lista nominală a miniștrilor și programul de guvernare până sâmbătă seara. Săptămâna viitoare Guvernul va intra în Parlament: „îmi voi juca șansa până la capăt. Nu îmi depun mandatul în niciun caz”.

Legat de faptul că Dacian Cioloș l-ar fi sfătuit să își depună mandatul, Ciucă spune: „în această perioadă știți că sunt foarte multe sfaturi și atunci pe masa de negociere venim cu elemente care cu adevărat sunt serioase și ne pot duce către un demers care să asigure țării un guvern”. Ciucă a precizat că a avut discuţii cu liderul USR Dacian Cioloş şi că urmează să stabilească dacă va avea loc o întâlnire.

În condițiile în care termenul la care Guvernul Ciucă trebuie să ceară votul de învestitură expiră sâmbătă seara, premierul desemnat spune că până atunci vor fi depuse la Parlament lista Cabinetului și programul de guvernare.

Întrebat dacă ușa către PSD a fost definitiv închisă, Ciucă a răspuns: „nu. Nu este închisă ușa către absolut nimeni. Continuăm să negociem, să discutăm și să avem o soluție finală. În acest moment mandatul meu este să negociem pentru un guvern minoritar PNL - UDMR”.

Referitor la un BPN al PNL în care să se flexibilizeze mandatul său, Ciucă spune că ultima zi în care trebuie organizat este vineri: „aici cred că pot să avansez o dată: nu mai târziu de vineri. Din punctul meu de vedere este ultima zi când putem să avem acest BPN”.

Astfel, sâmbătă seara se vor depune programul de guvernare și lista nominală a miniștrilor, urmând ca săptămâna viitoare să intre în Parlament Guvernul.

Întrebat dacă există șanse reale ca acest guvern să treacă de votul Parlamentului, Ciucă spune: „îmi voi juca șansa până la capăt”.

La RFI, jurnalistul Florin Negruțiu spune că cea mai proastă variantă pentru România în acest moment ar fi un guvern minoritar, cu puteri reduse.

În același timp, „refacerea coaliției PNL-UDMR e greu de realizat având în vedere cum s-au despărțit cele două formațiuni”, crede jurnalistul.

Pe de altă parte, „varianta alegerilor anticipate, dacă se va ajunge aici, ar fi benefică pentru PSD și AUR”, mai spune Florin Negruțiu.

Ascultă: