Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE oferă R.Moldova 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut o întrevedere cu premierul moldovean, Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită la Bruxelles.

”Încântată să o cunosc pe Natalia Gavriliță, șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, pentru a reitera sprijinul nostru deplin pentru Moldova. În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta R.Moldova să gestioneze actuala criză energetică”, a scris președinta Comisiei Europene pe contul său de Twitter.

De partea sa, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a menționat că este ”profund recunoscătoare pentru solidaritatea Uniunii Europene, exprimată în cadrul întâlnirii cu Ursula von der Layen”. ”Sprijinul de 60 de milioane de euro oferit pentru a ajuta la gestionarea crizei energetice actuale este o veste excelentă pentru țara noastră”, declară Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită oficială la Bruxelles.  

Anunțul legat de ajutorul UE vine la o zi după ce președinta R.Moldova, Maia Sandu, a avut o convorbire telefonică cu președinta Comisiei Europene despre criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova. Ursula von der Leyen a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul Uniunii Europene în soluționarea acestei probleme și a anunțat că UE analizează “măsuri suplimentare de sprijin”. “O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact permanent pentru a ajuta Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de Moldova. Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației”, a menționat Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Financial Times scrie miercuri că Federația Rusă ar fi cerut R.Moldova să renunțe la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și pachetul 3 energetic pentru a obține în schimb un nou contract, de durată, cu Gazprom. Autoritățile ruse au respins însă aceste afirmații, menționând că negocierile sunt ”exclusiv comerciale”. Guvernarea de la Chișinău nu a venit deocamdată cu vreo reacție pe marginea acestui subiect.

Recent, Chișinăul a solicitat ajutor de urgență țărilor Uniunii Europene, după ce gigantul rus Gazprom și-a redus livrările către R.Moldova, pe fondul unei crize globale de energie.

O nouă rundă de negocieri privind livrarea gazelor naturale R.Moldova are loc, miercuri, la Santk Petersburg. Vicepremierul moldovean Andrei Spînu s-a întâlnit cu șeful companiei Gazprom, Alexei Miller, iar detalii despre întrevederea celor doi, deocamdată nu se cunosc.