Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Pen, în vizită la ”Burlacul Europei”

000_9qf87d.jpg

Liderul partidului de extremă-dreapta francez Rassemblement National (RN) Marine Le Pen și premierul ungar Viktor Orban participă la o conferință de presă comună (Budapesta)
Liderul partidului de extremă-dreapta francez Rassemblement National (RN) Marine Le Pen și premierul ungar Viktor Orban participă la o conferință de presă comună (Budapesta)
Sursa imaginii: 
Attila KISBENEDEK / AFP

Franţa este un mare stat şi o mare naţiune, de aceea vizita unui lider politic este întotdeauna o mare onoare - a spus primul ministru ungar Viktor Orbán cu ocazia primirii la Budapesta a lui Marine Le Pen, candidata Adunării Naţionale la preşedinţia Franţei.

Întâlnirea a avut loc în biroul premierului ungar, iar la conferinţa de presă comună, Orbán i-a mulţumit lui Le Pen pentru a-i fi luat apărarea atunci când în Parlamentul European s-a încercat de mai multe ori "crucificarea Ungariei". Nu a fost singura exprimare metaforică a premierului ungar, notând că partidul său, Fidesz a rămas "burlacul Europei" după ce a fost forţat să părăsească Partidul Popular European, care "a ajuns în plasa ideologiei de stânga". De aceea, Le Pen şi Orbán au purtat discuţii importante despre alianţa dintre Fidesz şi Adunarea Naţională.

Marine Le Pen l-a asigurat pe Viktor Orbán despre solidaritatea ei în lupta împotriva Bruxelles-ului. A transmis şi un mesaj maghiarilor: "Rezistaţi!" Dar care este problema cu Bruxelles? Comisia Europeană a devenit un centru ideologic, iar propagarea migraţiei şi a societăţii deschise au atins cote nemaivăzute până acum, a explicat Orbán.

Polonia şi Ungaria se confruntă zi de zi cu o formă modernizată, unionistă a doctrinei Brejnev. În sistemul sovietic, doctrina însemna că dacă un stat membru devia de la ideologia dictată de la centru, atunci celelalte state ale blocului socialist avea dreptul să intervină în treburile interne ale statului respectiv. Evident, există diferenţe între diferitele forme ale intervenţiei. Procedurile de infringement sunt mai puţin brutale decât intervenţia cu tancuri, dar tot intervenţii sunt, a formulat Orbán.

Însă vara aceasta 15 partide de dreapta din Europa au semnat o declaraţie comună, prin care, o nouă metaforă, "s-a spart gheaţa", a spus premierul ungar, adăugând că atât el, cât şi Marine Le Pen sunt solidari cu Matteo Salvini, care este pasibil de 15 ani închisoare. "Salvini este eroul nostru", a spus Orbán. De curând, el s-a întâlnit la Budapesta şi cu un alt politician francez de dreapta, la fel candidat la preşedinţie, Eric Zemmour. Întrebat dacă în cursa electorală îl sprijină pe el sau pe Marine Le Pen, Viktor Orbán a răspuns: "respectăm poporul francez şi nu luăm poziţie în chestiuni care îi privesc, dar maghiarii, ca un popor singuratic, apreciază fiecare gest şi solidaritate".