Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce ignoră Polonia amenzile UE

kopalnia_i_elektrownia_turow_2009_-_panoramio-3a7v8saa6hodh0iznpl1j4.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.energy-reporters.com/

De peste o lună, Polonia refuză să plătească amenda impusă de Curtea Europeană de Justiție pentru activitatea minei Turów, de la graniță cu Cehia. Comisia Europeană a adus recent la cunoștința publicului că încă de pe data de 19 octombrie, aceasta i-a adresat o scrisoare oficială guvernului polonez, în care îi cere să se conformeze deciziei CEJ prin plata amenzii și sistarea activității din mina în cauză. Până în prezent, Comisia a fost ignorată printr-o liniște ce la prima vedere frizează aroganța.

Începând cu ziua de 20 septembrie, când a fost citită decizia CEJ de a amenda Polonia cu o sumă de 500.000 de euro zilnic pentru activitatea de la mina de lignit din Turów, s-au acumulat 19 mln de Euro. Însă această sumă, nu pare a impresiona deloc autoritățile poloneze. Unii observatori pun această încăpățânare pe seama aroganței guvernului Morawiecki. Realitatea din teren, însă, este cu mult mai nuanțată. 
 

Motive obiective?

 
Mina de lignit din Turów face parte dintr-un complex energetic ce alimentează cu până la 8% necesarul de electricitate din Polonia, în special în sezonul rece al anului. Din acest complex, face parte și centrala termoelectrică din Turów, care se află la o distanță de 7 km de mina deschisă de lignit, de la granița cu Cehia, mină care a devenit un adevărat măr al discordiei între cele două state vecine, și, într-un final, un factor agravant în relația foarte tensionată dintre Varșovia și Uniunea Europeană.  
 
Există un șir de factori obiectivi care nu permit Poloniei să se conformeze deciziei CEJ. Aceștia țin, în primul rând, de economia mono-coloră a regiunii în care își are activitatea complexul energetic din Turów. Închiderea bruscă a minei, ar atrage după sine o închidere imediată a centralei termoelectrice, fapt ce ar atrage în lanț falimentarea întregii economii locale. Ar fi afectați în jur 80.000 de polonezi care depind direct sau indirect de această economie mono-coloră. 
 
Mai mult, această termocentrală, este adaptată doar pentru arderea exclusivă a tipului de lignit care este extras din mina Turów. Ceea ce agravează situația actuală și mai mult, constă în faptul că sistemul energetic polonez, în special cel de producție a electricității, depinde în proporție de 80% de arderea cărbunelui, care contribuie substanțial la costurile mici de producție a electricității. Dacă brusc, activitatea complexului energetic din Turów este sistată, atunci nu există capacitate de înlocuire a producției de electricitate ieftină. Polonia s-ar confrunta cu necesitatea cumpărării de electricitate de la Germania, de exemplu, la prețuri mult mai mari decât electricitatea produsă pe bază de cărbune. Este vorba, așadar, despre o chestiune de importanță economică strategică. Este, totodată, rezultatul modelului polonez de autonomizare energetică pe bază de cărbune.   
 
La nivel transfrontalier, intervine și aspectul onestității vecinilor din Cehia și Germania. Ei bine, Polonia atrage atenția, pe bună dreptate, asupra faptului că în aceeași regiune cele două state vecine extrag și ele lignit în cantități comparabile. Astfel, atunci când autoritățile locale din Cehia, din motive de mediu înconjurător, au acționat în judecată guvernul polonez pentru prelungirea licenței de extracție până în 2026, acestea au ignorat propria curte, adică propria economie locală, care repetă la indigo economia locală de partea poloneză. Această realitate alimentează foarte mult suspiciunea Poloniei că vecinii cehi vor să extragă doar beneficii din rațiuni curat oportuniste.   
 

Amenzi ”derizorii”

 
Revenind la chestiunea banilor, dacă Polonia va continua de aceeași manieră, atunci până la sfârșitul acestui an amenda va atinge cuantumul de 51 mln Euro; iar la un calcul simplu pentru un an de amenzi Polonia va cumula o sumă de 168 mln Euro. Deși este o sumă enormă, pentru Polonia pare fi o sumă de ignorat. O spune cea mai simplă comparație cu banii primiți de la UE per ansamblu. Ei bine, doar pentru anul 2020, Polonia a primit de la UE 19 mlrd Euro, iar dacă ar fi să comparăm cu suma netă primită de la UE din 2004 și până în 2020, atunci aceasta se ridică în general la 123 mlrd de euro. 
 
Finalmente, dacă comparăm amenda UE cu banii pe care trebuie să-i primească Polonia în perspectiva bugetară 2021-2027, atunci amenzile aplicate Poloniei de CEJ sunt de-a dreptul derizorii. Suma completă pe care trebuie să o primească Polonia în acești 7 ani de buget,  din subvenții (PNRR de exemplu), granturi și credite ieftine se ridica la 196.4 mlrd de euro. Ei bine, pe fundalul acestor multor zeci și chiar sute de miliarde, își poate imagina cineva la Bruxelles că amenzile de 500.000 de euro sau 1 mln de euro zilnic, pot fi resimțite la Varșovia în mod dureros? 
 
Este cât se poate de evident că la Varșovia, guvernul Morawiecki poate supraviețui lejer acestor amenzi care iată încep a se înteți. Deocamdată aceste amenzi au mai degrabă un efect mediatic care contribuie la blamarea publică a Poloniei. Probabil, aceste amenzi vor avea într-adevăr efect asupra Poloniei, doar atunci când cuantumul lor se va ridica la miliarde de euro, pe perioade scurte de timp. Altfel, Polonia poate rezista bine mersi timp de decenii dacă trebuie cu aceste amenzi oarecum simbolice de sute de mii de euro zilnic. 
 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski explică de ce ignoră Polonia amenzile UE