Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre Klaus Iohannis la Piramide sau criza instituției prezidențiale (comentariu)

iohannis.jpg

Despre Klaus Iohannis la Piramide sau criza instituției prezidențiale ( comentariu)
Despre Klaus Iohannis la Piramide sau criza instituției prezidențiale ( comentariu)
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Vizita președintelui Klaus Iohannis în Egipt nu trebuia să aibă loc. Dacă deplasarea nu putea fi amânată, trebuia măcar scurtată. Este analiza profesorului de științe politice Cristian Preda, fost consilier prezidențial. Cetățenii se întreabă, legitim, de ce președintele lor vizita relaxat Piramidele când țara traversează o triplă criză- sanitară, politică și socială. Situația creată îl va costa în termeni de popularitate, crede Cristian Preda care vorbește în context și de o criză a instituției prezidențiale.

“Trebuie spus că în orice vizită oficială există și posibilitatea unor segmente private. Șefilor de stat sau delegațiilor oficiale li se oferă foarte des asemenea oportunități. Unii le acceptă, alții le refuză. Totdeauna însă e ceva discret, excepție făcând momentele în care oaspeții sunt însoțiți de gazde și marchează ceva important, într-un loc istoric, anume ales. În cazul de față cred că e o mare greșeală ca președintele să apară într-o ținută relaxată, distrându-se ca un turist oarecare și să știm mai mult despre asta decât despre conținutul vizitei oficiale. A vedea că președintele părăsește țara pentru a participa la întâlniri oficiale pe care le  dublează cu momente de relaxare și plăcere personală,  nu e deloc acceptabil pentru cetățeni. Toată lumea se întreabă de ce Klaus Iohannis era la Piramide și nu la București…..

Și să mai spunem că în momentul de față există și o gravă criză a instituției prezidențiale. Președintelui îi lipsesc piese grele, e vorba de consilierul pentru politica internă, pentru politică externă, consilierul pentru relația cu societatea și consilierul pentru afaceri europene, ca să nu mai spun că nu are un purtător de cuvânt de foarte multă vreme. Nu e timp pentru Piramide. “

P​reședintele Klaus Iohannis a făcut miercuri o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi. Potrivit Cotroceniului, ”vizita se desfășoară în cadrul dialogului bilateral foarte bun din ultimii ani, precum și în contextul aniversării în 2021 a 115 ani de relații diplomatice dintre România și Republica Arabă Egipt.”

Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au vizitat piramidele din Egipt, în timpul vizitei oficiale făcute de președinte în țara nord-africană. Iohannis și prima doamnă și-au făcut fotografii în zona piramidelor, moment surprins de turiști români aflați și ei în vizită care relatează că președintele ar fi ajuns la piramide cu un convoi de mașini, scrie publicația Gazeta de Prahova, care a publicat și fotografii de la acele momente.

 
Profesorul de științe politice, Cristian Preda, fost consilier prezidențial