Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gigel Știrbu, vicepreședinte PNL: Mergem în Parlament cu un Guvern minoritar

gigel_stirbu_pnl_parlament_guvern_minoritar.jpg

Gigel Știrbu speră că Guvernul Ciucă va fi învestit de Parlament (Sursa foto: Facebook/Gigel Știrbu)
Gigel Știrbu speră că Guvernul Ciucă va fi învestit de Parlament (Sursa foto: Facebook/Gigel Știrbu)

PNL își menține decizia de a merge în Parlament cu un Guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, declară la RFI vicepreședintele formațiunii Gigel Știrbu. El precizează că votul de învestitură ar putea avea loc miercuri și face apel la parlamentarii responsabili să susțină acest Cabinet.

Gigel Știrbu: Astăzi, în jurul orelor 15, avem o ședință a unui for de conducere statutar, respectiv Biroul Executiv, în care probabil vom valida mandatul pe care-l va avea premierul desemnat, Nicolae Ciucă și lista Guvernului cu care acesta va merge în fața Parlamentului. Probabil, în cursul zilei de mâine, domnia sa va depune această listă la registratura Parlamentului, urmând ca în cursul săptămânii următoare, cel mai probabil marți vor avea loc audieri în comisii ale miniștrilor desemnați, iar miercuri probabil votul în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

 

Reporter: Deci mergeți pe varianta unui Guvern minoritar?

Gigel Știrbu: Da, aceasta este decizia la acest moment. Nu cred că până la ora când începe ședința acestui for de conducere politic se va mai schimba ceva (...). În acest moment, orice parlamentar român de bună credință trebuie să se gândească în primul și-n primul rând la cei care l-au mandatat cu votul lor și nu la viitorul lui politic, la cum se va poziționa peste o lună, două sau un an de zile, din punct de vedere politic.

 

Reporter: Bun, astea sunt declarații politice, dar știți bine că Guvernul minoritar Ciucă nu are nici o șansă de a fi învestit.

Gigel Știrbu: Eu nu m-aș baza pe acest lucru. Eu cred că în Parlamentul României sunt oameni care înțeleg gravitatea situației și îmi doresc să cred că miercuri, acest Cabinet va fi învestit.

 

Reporter: Cine să-l voteze?

Gigel Știrbu: Parlamentarii români din tot spectrul politic. Eu nu cred că parlamentarii români sunt niște oi care ascultă efectiv de ceea ce li se spune, eu cred că gândesc cu capul lor (...), sunt cetățeni români responsabili.

 

De ce au picat negocierile PNL cu USR și PSD?

 

Reporter: Dar aveți două partide care sunt dispuse să intre la guvernare acum: USR și PSD. Aveți de unde alege. Și cu toate astea, insistați cu un Guvern minoritar pe care nu-l va vota nimeni în afară de PNL și UDMR. Pare cumva că puneți bețe în roate propriului Guvern, ca și cum nu v-ați dori de fapt ca Nicolae Ciucă să reușească.

Gigel Știrbu: Cum puteți să spuneți că punem bețe în roate?

 

Reporter: Păi, dacă mergeți cu un Cabinet minoritar care nu are șanse să fie învestit, în loc să preferați o majoritate parlamentară fie cu USR, fie cu PSD, cam asta se poate înțelege.

Gigel Știrbu: Dar am avut discuții cu cele două forțe politice.

 

Reporter: Dar nu pentru o majoritate parlamentară.

Gigel Știrbu: Și pentru o majoritate parlamentară. Le-am oferit posibilitatea să vină alături de noi, dar nu cu membri în Guvern. Există o anumită incompatibilitate doctrinară între PSD și PNL. Le-am explicat că putem discuta pe programul de guvernare, putem prelua din programul lor politic anumite chestiuni normale și de bun simț, le putem prelua în programul de guvernare. Cu USR-ul am discutat aceste lucruri. În primul și în primul rând, în discuțiile cu USR-ul, domniile lor au ridicat în discuție numele miniștrilor, parcă de aici începe un Guvern, de la numele celor care vor deține portofolii, nu de la viziunea generală de ansamblu.

 

Citiți și:

 

Mihai Polițeanu (USR): Dacă refacem coaliția, nici nu se pune problema să cedăm Justiția

 

Marcel Ciolacu: În PSD opţiunea clară este de a nu susţine un guvern minoritar

 

 
Gigel Știrbu, despre Guvernul minoritar Ciucă