Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COP26 Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021 începe la Glasgow

cop26.png

COP26
Pentru summitul COP26 schimbările climatice au devenit o urgență planetară
Sursa imaginii: 
COP26

La Glasgow în Scoția începe duminică summit-ul ONU privind schimbările climatice. Organizat de Marea Britanie în parteneriat cu Italia conferința discută măsurile urgente ce trebuie luate pentru încetinirea încălzirii globale și a efectelor ce decurg din schimbările climatice.

Timp de aproape trei decenii, ONU a reunit aproape toate țările lumii la summit-uri globale privind clima – numite COP – care înseamnă “Conferința părților”. În acest timp, schimbările climatice au trecut de la un statut de problemă marginală la o prioritate globală. Anul acesta va fi cel de-al 26-lea summit anual – dându-i numele COP26. Cu Regatul Unit în calitate de președinte, COP26 are loc la Glasgow.” se spune pe site-ul COP26.

În perioada premergătoare COP26, Regatul Unit lucrează cu fiecare națiune pentru a ajunge la un acord cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice. Liderii lumii vor sosi în Scoția, alături de zeci de mii de negociatori, reprezentanți ai guvernelor, companiilor și cetățenilor pentru 12 zile de discuții.” se mai spune în prezentare.

Cele patru obiective ale COP26 sunt:

  1. Emisii globale net zero până în 2050 și menținerea creșterii temperaturii la 1,5 grade C
  2. Adaptarea în vederea protecției comunităților și habitatului natural
  3. Mobilizarea finanțelor
  4. Conlucrare în vederea implementări

Boris Johnson avertizează

Dacă mărim temperatura pe planetă cu patru grade sau mai mult, așa cum se preconizează că se va întâmplă fără încetare, veți fi văzut graficele, atunci se vor produce aceste evenimente geopolitice cu adevărat foarte dificile”, a declarat prim ministrul britanic Boris Johnson la Channel 4 News.

Boris Johnson
Boris Johnson atrage atenția că schimbările încălzirea necontrolată a planetei va produce efecte sociale și politice grave
Sursa imaginii: 
Downing Street Number 10

Se produce penurie, se produce deșertificare, pierderea habitatului, mișcări, bătălii pentru apă, pentru hrană, migrații uriașe de popoare. Acestea sunt lucruri care vor fi foarte, foarte greu de controlat din punct de vedere politic.” a adăugat el.

Dacă nu ne putem asigura săptămâna viitoare la COP la Glasgow că menținem vie această perspectivă de a limita creșterea temperaturii planetei, atunci ne vom confrunta cu adevărat cu o problemă reală pentru umanitate.” a mai spus premierul Johnson.

Pentru prima dată, după COP21 de la Paris în 2015, fiecare țară a fost de acord să colaboreze pentru a limita încălzirea globală sub 2 grade și a ținti spre 1,5 grade, pentru a se adapta la impactul schimbării climatice și pentru a pune la dispoziție fonduri pentru a atinge aceste obiective. .

În conformitate cu Acordul de la Paris, țările s-au angajat să prezinte planuri naționale care să stabilească cât de mult își vor reduce emisiile de carbon – cunoscute sub denumirea de Contribuții determinate la nivel național sau „NDC”. Ei au convenit că la fiecare cinci ani vor reveni cu un plan actualizat care să reflecte cea mai mare ambiție posibilă a lor la acel moment. Glasgow este momentul în care țările își actualizează planurile.

În pofida eforturilor țărilor occidentale unii dintre marii contribuitori de emisii de carbon nu vor participa la summit, în frunte cu China și Rusia, alături de ele fiind Iranul, Africa de Sud, Japonia, Mexic și Brazilia.