Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biden: Summitul G20 a arătat puterea Americii atunci când aceasta se implică

biden.png

© Kevin Lamarque, Reuters

Summitul G20 "a arătat puterea Americii atunci când aceasta se implică", a declarat preşedintele american Joe Biden la o conferinţă de presă duminică seara la Roma, informează AFP.

"Ceea ce am văzut aici este puterea Americii atunci când se angajează şi lucrează cu aliaţii noştri parteneri asupra problemelor", a spus el."Nimic nu poate înlocui negocierile faţă în faţă pentru cooperarea pe plan mondial".
Preşedintele american a profitat de ocazie pentru a-i critica pe preşedinţii Rusiei şi Chinei, care nu au venit la Roma."Rusia şi China pur şi simplu nu s-au prezentat" când este vorba de "asumarea angajamentelor pentru climă", a afirmat Joe Biden.
Potrivit acestuia, G20 a produs totuşi rezultate tangibile asupra climei, economiei şi pandemiei de COVID-19."Cred că am făcut progrese tangibile, în parte datorită hotărârii pe care Statele Unite au adus-o la masa" discuţiilor, a mai spus preşedintele Biden.

Multe ONG-uri şi chiar politicieni au apreciat că G20 nu a mers suficient de departe, mai ales în lupta împotriva schimbărilor climatice.

El şi-a exprimat duminică la Roma speranţa că programul său de investiţii va fi aprobat de Congres până la sfârşitul săptămânii viitoare.

"Cred că vom vedea până la sfârşitul săptămânii viitoare că este votat", a afirmat despre acest plan care prevede, printre altele, investirea a 550 de miliarde de dolari pentru a reduce până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră de la 50% la 52% comparativ cu nivelurile din 2005. Joe Biden intenţionează să cheltuiască foarte mulţi dolari pentru a renova infrastructura Americii, dar şi pentru educaţie şi ajutor acordat familiilor, nu doar pentru proiecte climatice. În pofida mai multor săptămâni de negocieri, planul nu a primit încă undă verde din partea Congresului SUA din cauza dezacordurilor din tabăra democrată