Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia concentrează din nou trupe și echipament militar în apropiere de frontiera cu Ucraina

ucraina.png

Rusia concentrează din nou trupe și echipament militar în apropiere de frontiera cu Ucraina
Convoi de tancuri rusești în apropiere de granița cu Ucraina, aprilie 2021
Sursa imaginii: 
@krasnodar_kray via France24

Aceste mișcări neobișnuite, cum au fost caracterizate, vin după episodul petrecut în aprilie, când cea mai mare acumulare de trupe şi echipamente ruseşti din ultimii ani la frontiera cu Ucraina a provocat indignare la nivel internaţional.

Încă nu este clar scopul pentru care forţele ruse se concentrează în apropierea frontierei cu Ucraina. Mai multe înregistrări video postate în ultimele zile pe reţele de socializare arată trenuri şi convoaie militare ruseşti ce transportă cantităţi mari de echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete, în sudul şi vestul Rusiei.

Un responsabili militar ucrainean de rang inalt estimează la 80.000- 90.000 numărul trupelor ruseşti desfăşurate de-a lungul frontierei cu Ucraina, fără a lua în calcul zecile de mii de militari ruşi care staţionează în Crimeea.
Moscova a mai provocat alerte în planul securităţii în trecut, prin comasarea unor importante contingente militare în apropierea frontierei ucrainene, retrăgându-şi apoi trupele şi risipind temerile legate de o nouă invazie în ţara vecină.
Oficialii ucraineni văd în astfel de măsuri un mijloc al Moscovei de a menţine situaţia tensionată şi incertă. 

Actualele mişcări de trupe ruseşti în regiune au loc în paralel cu decizia Kremlinului de a adopta o linie mai dură faţă de Ucraina. O serie de responsabili ruşi, începând cu preşedintele Vladimir Putin şi până la unii oficiali de rang inferior au atacat în declaraţiile făcute în ultimele luni legăturile occidentale ale Kievului şi chiar au pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Putin a avertizat că orice extindere a infrastructurii militare NATO pe teritoriul ucrainean reprezintă o "linie roşie" pentru Moscova.

În acelaşi timp, relaţiile dintre Moscova şi NATO sunt deosebit de tensionate. Rusia şi-a suspendat misiunea de pe lângă sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles la 18 octombrie, după ce Alianţa a expulzat opt membri ai misiunii ruse pentru acuzaţii de spionaj