Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politolog: Demersul de suspendare a președintelui nu va avea succes

klaus_iohannis_stelian_ion_siij.jpg

Politolog: AUR speculează un moment politic prielnic. Demersul de suspendare a președintelui nu va avea succes
Politolog: AUR speculează un moment politic prielnic. Demersul de suspendare a președintelui nu va avea succes
Sursa imaginii: 
presidency.ro

 Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că a început să strângă semnături de la parlamentari pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Pentru demararea procedurilor, AUR trebuie să strângă semnături de la cel puțin o treime din numărul total al senatorilor si deputaților.

Constituția prevede posibilitatea demiterii președintelui pentru fapte grave pe care acesta le-a comis. Suspendarea se face prin votul Parlamentului și apoi seful statului poate fi demis prin referendum.

Demersul AUR este anunțat după atacul dur al lui Ludovic Orban la adresa președintele Klaus Iohannis. Fostul liderul PNL spune despre șeful statului că „a luat-o complet razna” și uită că are această funcție, comportându-se „ca un turist străin care se află în România”. Orban este de părere că președintele nu își va termina mandatul, iar în cazul în care se va ajunge la suspendarea sa, se va implica personal în referendumul de demitere.

Politologul Andrei Țăranu crede că demersul nu va avea finalitate și că AUR doar speculează  un moment politic prielnic.

 „Cred asta din două motive. După cum observați, în ultimele sondaje, AUR-ul crește extrem de puțin sau aproape deloc, ceea ce înseamnă că puternica sa influență pe care a căpătat-o datorită luptei împotriva vaccinului, a măștii , dimensiunea tradiționalistă ș m d a  a început să se disipeze, motiv pentru care au tot interesul să se agațe de un nou proiect politic și asta poate să fie, în condițiile unei tensiuni politice și sociale foarte mari, demiterea președintelui. Părerea mea e că nu vor avea succes pentru că trebuie minim o treime dintre parlamentari să voteze pentru, ceea ce nu este cazul, CCR are un rol consultativ și mă îndoiesc că se va obține o majoritate, chiar dacă în mometul acesta ( la referendum) este nevoie doar de 30% dintre alegători.„

Amintim, fostul președinte Traian Băsescu  a fost suspendat de două ori din funcție de  Parlament, la distanță de cinci ani, însă au fost invalidate ambele referendumuri pentru demiterea sa.