Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cioloș: Sper să nu ajungem la implozie politică

ciolos explicativ.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Președintele USR Dacian Cioloș spune că suspendarea președintelui are sens doar dacă acesta a încălcat Constituția sau „rupe contractul simbolic cu poporul”: „Sper să nu ajungem la implozie politică, la suspendări și la un guvern interimar la nesfârșit”.

Președintele USR Dacian Cioloș spune că România este în momentul acesta într-o gravă criză politică în care ambele partide, PNL și PSD, au dat dovadă de o gravă lipsă de răspundere, încercând să obțină avantaje electorale cu trei ani înainte de alegerile parlamentare. Potrivit acestuia, la aceste partide se adaugă AUR, care încearcă să facă din suspendarea președintelui un subiect care să agite societatea și mai mult.

„Din nefericire, România este țara lucrului pe jumătate făcut. Sistemul politic este blocat în partide iresponsabile, fără posibilitatea de a declanșa alegeri anticipate care sunt la dispoziția președintelui, el însuși pasibil de suspendare populistă. Sistemul nostru politic stă în echilibru prin blocaj, nu prin responsabilitate politică și instrumente funcționale. Soluția de a șterge tot și de a o lua de la capăt este utopică. Singura soluție corectă este responsabilitatea politică prin care partidele își asumă rolul lor politic și constituțional, inclusiv penalizarea publică pentru momentele în care greșesc”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Acesta acuză PNL că nu dorește reforme și PSD că promovează politici retrograde.

Sper să nu ajungem la implozie politică, la suspendări și la un guvern interimar la nesfârșit. USR nu poate decât să își asume rolul politic normal al unui partid care face ce spune. Jocurile politice, șmecheria tradițională și jumătățile de măsură trebuie eliminate din politica românească”, a mai scris Cioloș pe rețeaua de socializare.

Copreședintele AUR George Simion a anunțat că luni au început procedurile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. El spune că documentul a fost semnat și de parlamentari ai PNL.