Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Audieri în Senatul SUA: România este ”o ancoră” pentru NATO la Marea Neagră

polyakova.png

Alina Polyakova, președintele Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) din Washington, la audierile din Senatul SUA
Sursa imaginii: 
foreign.senate.gov

După cum aflăm din publicația online Caleaeuropeană.ro, trei experți americani de calibru  au fost audiați săptămâna trecută în Comisia pentru relații externe a Senatului SUA pe tema securității la Marea Neagră, cu accent pe “revigorarea politicii americane față de această regiune”.

Momentul este demn de remarcat, mai ales pentru că se suprapune cu o pivotare a interesului special al Americii dinspre Europa spre zona Asia-Pacific. Audierea celor trei experți este, totuși, un semnal că Statele Unite rămân concentrate pe amenințarea Rusiei în regiunea noastră.

Astfel, Alina Polyakova președintele Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) din Washington, singurul think tank din capitala SUA dedicat problematicii Europei Centrale și de Est a avertizat că Rusia “a tras de facto o nouă Cortină de Fier peste Europa în Marea Neagră”.

 

România , centru de greutate la Marea Neagră

Ea a făcut trimitere la rapoartele CEPA care îndemnau ca NATO să desemneze România drept “centru de greutate” în regiunea Mării Negre. Potrivit acelorași rapoarte, România este o “țară-ancoră” pentru eforturile SUA în zonă.

Un alt specialist audiat a fost Ian Brzezinski, expert în cadrul Atlantic Council, implicat în susținerea Inițiativei celor Trei Mări (Adriatică, Baltică și Neagră) și fost adjunct al asistentului secretarului Apărării pentru Europa și NATO în perioada administrației George W. Bush.

El a afirmat că Alianța Atlantică ar trebui să-și sporească prezența militară din România și Bulgaria la nivelul prezenței din Polonia și țările baltice. Și, de asemenea, să lanseze un exercițiu militar major în regiunea Mării Negre dar și să plaseze Georgia și Ucraina pe un drum clar către aderare.

Jim Townsend, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru politica europeană și NATO, a atenționat că SUA se confruntă cu o amenințare din partea Rusiei de-a lungul unei frontiere care începe în Alaska și se termină în sudul Europei, la Marea Neagră – ancora flancului sudic al NATO.

 

Este nevoie de proiecte militare, politice și de dezvoltare

Pentru a contracara și descuraja activitatea Rusiei în regiunea Mării Negre, el a cerut SUA și NATO să dezvolte o strategie care să cuprindă nu doar acțiuni militare, ci și acțiuni economice, politice și asistență pentru dezvoltare, cum ar fi “Inițiativa celor trei mări”, axată pe infrastructură, pentru a reduce zonele de slăbiciune economică și de slabă dezvoltare, pe care Rusia și China le exploatează.

Să mai spunem că audierea celor trei experți a avut loc la o săptămână după prima vizită în regiunea Mării Negre a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, care s-a aflat în Georgia, Ucraina și România în perioada 19-21 octombrie, înainte de reuniunea miniștrilor apărării din NATO de la Bruxelles.

În sfârșit, pentru că România a fost menționată, în cadrul audierilor, drept un pilon pentru stabilitatea regiunii, să nu scăpăm din vedere nici aspectele politice interne. Instabilitatea politică și ascensiunea discursului izolaționist, anti-UE și anti-NATO  sunt provocări de care trebuie să ținem seama.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 noiembrie 2021