Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: Coaliția PNL – PSD – UDMR, majoritatea necesară pentru reforme constituționale întârziate

Refacerea coaliției PNL-USR-UDMR este improbabilă, spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu, după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul. Analistul favorizează ideea unei guvernări de mare coaliție, alcătuită din PNL – PSD – UDMR. Cele trei formațiuni asigură în Parlament majoritatea necesară de 66% pentru reforme constituționale întârziate.

"PNL de data aceasta trebuie să formeze o majoritate. Este evident după două experiențe eșuate – Dacian Cioloș și Nicolae Ciucă – că va fi nevoie de ceea ce PNL-iștii numesc mandat flexibil, pe care puteau să-l ofere lui Nicolae Ciucă de la început", explică la RFI Cristian Pîrvulescu.

Politologul califică „mandatul pentru guvern minoritar” drept o chestiune foarte ciudată. "Constituția prevede foarte clar că în România guvernele sunt majoritare, iar obligația președintelui este să forjeze o majoritate.

"Vor fi consultările, va fi nominalizat un prim-ministru desemnat, care de data asta va avea posibilitatea să negocieze cu toate partidele, mai puțin AUR, și sunt două variante:

- refacerea vechii coaliții, improbabilă

- o nouă coaliție, puternic majoritară, care ar putea aborda de o manieră mult mai clară reformele constituționale întârziate.

O coaliție PNL - PSD  - UDMR ar depăși cei 66% necesari în Parlament pentru asemenea reforme".

Cristian Pîrvulescu crede că este o strategie a președintelui Iohannis, strategie avută în vedere încă de la sfârșitul anului trecut, dar atunci nu s-a putut crea o majoritate constituțională în Parlament pentru reforme.

"Știm că Iohannis își dorește să modifice sistemul politic românesc astfel încât viitorii președinți să nu mai aibă aceleași dificultăți pe care le-a avut de întâmpinat în cele două mandate. E vorba despre o moștenire instituțională pe care președintele vrea să o lase și bînuiesc că toate aceste lucruri se bazează pe o serie de consultări pe care le-a avut cu diferiți actori politici. Lucrurile s-ar fi derulat altfel dacă nu ar fi venit pandemia, majoritățile ar fi arătat altfel. Dar acum situația este foarte complicată. Alegerile anticipate nu ar schimba în mod radical situația, ci doar ordinea partidelor reprezentate în parlament. Sau am putea avea o majoritate care nu numai să depășească criza ci să poată să pregătească România pentru perioada următoare. Cu sistemul constituțional actual vom avea doar crize guvernamentale, peste crize guvernamentale.

În ultimii 15 ani am avut crize guvernamentale la fiecare doi ani, 6 moțiuni de cenzură care au trecut prin Parlament, am avut 9 prim-miniștri. Situația este mult prea gravă pentru a putea fi continuată, mai spune politologul.

Ascultă interviul integral:

 

 
Politologul Cristian Pîrvulescu, intervievat de Magda Prelipceanu, despre criza politică