Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europarlamentari în vizită la Taipei – iar asta nu-i va plăcea deloc Chinei

taiwan.jpeg

O delegație a Parlamentului European condusă de eurodeputatul francez Raphael Glucksmann (centrul imaginii) este primită de ministrul adjunct al afacerilor externe din Taiwan, Harry Tseng (dreapta imaginii) la sosirea pe Aeroportul din Taipei, 3 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP

Știrea în sine este demnă de toată atenția, ținând cont de sensibilitățile Chinei pe acest subiect și mai ales în contextul unui ton tot mai amenințător al Beijingului față de insula care se încăpțânează să mențină un sistem democratic.

Lucrurile devin cu atât mai interesante cu cât este vorba despre o delegație a ”Comitetului special pentru dezinformare și interferență străină în procesele democratice”  din cadrul Parlamentului European.

Grupul de șapte eurodeputați este condus de francezul Raphaël Glucksmann, fiul cunoscutului filosof și scriitor André Glucksmann, mort în 2015.

La Taipei, ei urmează să se întâlnească cu mai mulți miniștri, precum și cu președintele Tsai Ing-wen.

Vizita vine după ce, pe 28 octombrie, Parlamentul European a adoptat cu o foarte mare majoritate un text de sprijin pentru Taiwan. Legislativul solicită o întărire a relațiilor ba chiar și semnarea rapidă a unui acord bilateral de investiții. Un proiect mai vechi, dar niciodată materializat.

Deputații europeni  s-au declarat, de asemenea,  „profund îngrijorați” de atitudinea „beligerantă” a Chinei față de insulă.

 

 Tensiuni în creștere între UE și China

După cum remarcă Le Monde, după o perioadă de ambiguități, UE și-a clarificat discursul despre Taiwan în urmă cu câteva săptămâni.

Primvicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager a citit o declarație la Strasbourg în numele Înaltului Reprezentant Josep Borrell, în care a deplâns „presiunea crescută” a Beijingului și prezența sa militară în strâmtoarea Taiwan, ceea ce are un impact asupra „securității și prosperității” Europei.

Cei douăzeci și șapte sunt în special îngrijorați de livrările de semiconductori fabricați în Taiwan - produse cruciale, indispensabile pentru dezvoltarea industrială și tranziția digitală a Uniunii.

Și totul după ce, în martie, Beijingul a adoptat sancțiuni împotriva a zece personalități - deputați europeni, cetățeni și cadre universitare - pentru sprijinul lor în cauza uigură. Raphael Glucksmann este unul dintre deputații sancționați.

Tensiunea dintre UE și Beijing a crescut odată cu vizita recentă pe pământ european a lui Joseph Wu, ministrul taiwanez al afacerilor externe. El s-a aflat în Republica Cehă și Slovacia înainte de a se adresa, vineri, 29 octombrie, prin video, participanților la o conferință a parlamentarilor opuși regimului chinez reuniți la Roma în marja reuniunii G20.

 

Emisari din Taipei

Autoritățile din Taipei au trimis recent și o altă delegație în Europa, condusă de Kung Ming-hsin, ministrul afacerilor economice și director al companiei TSMC, un mare producător de semiconductori.

Delegația a vizitat Cehia, Slovacia și Lituania. Beijingul și-a rechemat în august ambasadorul la Vilnius și i-a cerut ambasadorului Lituaniei în China să părăsească țara după unda verde dată de guvernul lituanian deschiderii unei „reprezentanțe a Taiwanului” .

Ministrul taiwanez a mai declarat site-ului Politico faptul că cele trei țări și-au exprimat interesul pentru dezvoltarea semiconductorilor. El a cerut, de asemenea, un acord de investiții între Taiwan și UE.

Fără îndoială că vizita delegației europene la Taipei nu va trece neobservată la Beijing, care va reacționa într-un mod deja cunoscut, prin ridicarea tonului și, eventual, noi sancțiuni. 

Totuși, chiar oficialii comuniști chinezi ar trebui să se întrebe cum se face că, în doar câțiva ani, țara lor s-a transformat dintr-un partener economic dorit într-o problemă pentru întreaga lume liberă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 3 noiembrie 2021