Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Prima variantă de coaliție ar fi cu USR. Cu PSD ar fi o majoritate confortabilă

Kelemen Hunor motiune cenzura joc imagine rezolvam ceva

Kelemen Hunor: Eu nu fac un joc pentru imaginea politică
Kelemen Hunor: Eu nu fac un joc pentru imaginea politică
Sursa imaginii: 
arhiva RFI

Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să dea o perspectivă mai lungă, inclusiv privind amendarea Constituției, declară la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. El afirmă despre o eventuală coaliție cu PNL și PSD că ar fi ”o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam”. PNL a anunțat că și-a flexibilizat mandatul de negociere cu PSD și USR.

Ce coaliție vrea UDMR? Kelemen Hunor spune că ”sunt posibilități și cu USR-ul și cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcție te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă și ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleași probleme. Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanță, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil”.

Liderul UDMR precizează că prima variantă de coaliție ar fi cu USR: ”Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, așa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”.

 

Cîțu, după ședința tensionată a PNL: Flexibilizăm mandatul. Negociem cu PSD și cu USR

 

Cristian Pîrvulescu: Coaliția PNL – PSD – UDMR, majoritatea necesară pentru reforme constituționale întârziate

 

În opinia lui Kelemen Hunor, ”dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”.

 
Kelemen Hunor, despre variantele de coaliție