Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce un guvernator republican în Virginia influențează negativ popularitatea președintelui american

biden.jpg

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Glenn Youngkin a fost ales în funcţia de guvernator al statului american, conform proiecţiilor, ceea ce reprezintă un semnal negativ privind popularitatea Administraţiei liderului democrat. Glenn Youngkin, un om de afaceri de 54 de ani, fără experienţă politică, are un avans de puțin peste doi la sută, în raport cu politicianul democrat Terry McAuliffe, după numărarea a 99% din voturi. Acesta este primul politician republican care obţine o victorie în alegeri desfăşurate în statul Virginia,  în ultimii 11 ani.

Pronunţându-se împotriva portului obligatoriu al măştii şi vaccinării obligatorii pentru copii şi pentru anumite profesii, el şi-a axat cu succes campania pe educaţie, asigurând că părinţii trebuie să aibă o influenţă asupra programelor şcolare ale copiilor lor.

Victoria lui Youngkin oferă republicanilor o strategie pentru a recuceri Congresul, unde democraţii dispun de o majoritate fragilă, înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului în noiembrie 2022. Fără o majoritate democrată, va fi mult mai dificil pentru administraţia Biden să-şi promoveze politicile.

Scrutinul pentru alegerea guvernatorului statului Virginia este considerat un test privind popularitatea preşedintelui Joseph Biden, care în alegerile prezidenţiale desfăşurate în urmă cu exact un an a obţinut în statul Virginia un avans de 10% în raport cu Donald Trump.

Popularitatea preşedintelui in functie, a scăzut pana la 43% la nivel naţional, conform celui mai recent sondaj, pe fondul stării de nemulţumire faţă de situaţia economică, faţă de restricţiile antiepidemice şi faţă de efectele retragerii trupelor Statelor Unite din Afganistan.