Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia lui Mario Draghi, poligonul de testare pentru refacerea Europei

mario_draghi_bun.png

Mario Draghi, fost președinte al Băncii Central Europene, actual prim ministru al Italiei
Sursa imaginii: 
Reuters/Alex Domanski via rfi.fr

Presa europeană nu pare deloc să se zgârcească în aprecieri - Mario Draghi, cel care acum un deceniu salva moneda euro de la o implozie de mulți prezisă, este descris drept noul om forte al Europei acum, după plecarea Angelei Merkel.

Într-adevăr, după cum remarcă și cotidianul francez cu profil de afaceri Les Echos, la opt luni de la venirea la putere, el a repus economia țării sale pe drumul cel bun prin accelerarea reformelor și îndiguirea exceselor partidelor populiste, care la un moment dat își împărțiseră puterea. Produsul Intern Brut a urcat anul acesta cu 6%, după ce se prăbușise în 2020 cu 9 procente.

Pentru mulți comentatori, Italia, cea mai mare beneficiară a fondurilor din cadrul NextGenerationEU, a devenit un adevărat poligon de testare pentru refacerea Europei.

De altfel, acest plan de finanțare, bazat, pentru prima dată, pe punerea în comun a datoriilor, a și fost realizat în primul rând cu gândul la Italia. Mai precis, la țara lovită cel mai grav de pandemie pe când traversa și o criză financiară și economică de proporții.

 

Un pariu și o responsabilitate

Acum, Mario Draghi se află în fața unui pariu european.

Încă din luna august, la Roma au ajuns  25 de miliarde de euro din cele peste 190 de miliarde alocate prin NextGenerationEU.

După cum remarcă les Echos, din cele 51 de proiecte de investiții și reforme planificate pentru 2021, 13 au fost lansate efectiv. Cum ar fi reforma funcției publice, justiția penală și procedurile și mai rapide de evaluare a licitațiilor legate de transportul public.

Dar semnele de întrebare nu lipsesc.

Există un conservatorism al clasei politice și al administrației italiene, abilitățile digitale ale funcționarilor publici sunt destul de reduse, comunitățile locale nu sunt obișnuite să atragă rapid finanțări externe.

De exemplu, au fost absorbite doar 40% din fondurile europene aferente exercițiului bugetar 2014-2020. La fel de adevărat este că mai rămâne timp până la sfârșitul anului 2022, pentru a cheltui acești bani.

O altă amenințare vine din partea organizațiilor criminale, dornice să pună mâna pe o parte cât mai importantă din fondurile care au intrat și vor intra în țară. Și mai sunt apoi rețelele clientelare ale unei clase politice dornice să folosească aceste resurse în scopuri electorale

 

Este Draghi prea ”tehnocrat”?

În fața acestor provocări, Mario Draghi, un bun cunoscător al mecanismelor greoaie din politică și administrație, a căutat să conducă mai degrabă într-un stil tehnocrat, după cum remarcă o analiză a think-thank-ului Official Monetary and Financial Institutions Forum.

Un stil ilustrat, printre altele, de decizia sa de a înlocui un reprezentant politic ineficient cu un general de trei stele pentru a conduce campania Covid-19. A fost o mișcare crucială pentru succesul programului de vaccinare al Italiei, care a înregistrat  una dintre cele mai ridicate rate din Europa.

Folosirea pe scară largă a deciziilor ministeriale, de la urgența sanitară și până la implementarea planului de redresare, evitând capcanele dezbaterilor parlamentare extinse, s-a dovedit eficientă.

Dar i-a determinat pe unii să se spună că țara ar putea trece – mai mult sau mai puțin fără să vrea – de la o democrație parlamentară la un sistem apropiat Franței lui Charles de Gaulle din anii 1960. Draghi neagă categoric acest lucru, mai spun autorii analizei.

În orice caz, Italia merită urmărită și nu doar pentru că a pornit deja reformele din planul de redresare. Ci și pentru că în unele aspecte se aseamănă României – instabilitate politică, administrație rezistentă la schimbare, clientelism politic, tentația populismului și rețelele de criminalitate financiară...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 4 noiembrie 2021