Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Are Germania „Șoșoacele” ei? Un oficial german de origine română explică de ce a ajuns România în colaps sanitar

sosoaca_1.png

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă la Răchiteni, județul Iași, 4 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă Oficial

Germania a raportat joi un număr record de infecții de la începutul pandemiei: aproape 34.000 de cazuri noi depistate în 24 de ore. Totuși, în ciuda numărului mare de îmbolnăviri, acest stat raportează un număr relativ mic de decese: 169 în ultima zi. Spre comparație, România raportează în prezent de aproape 4 ori mai puține cazuri pe zi, însă de aproximativ 3 ori mai multe decese decât Germania. Fostul parlamentar german de origine română Bernd Fabrițius a explicat pentru RFI că această situație e generată de succesul diferit al campaniei de vaccinare care, spune el, este influențată decisiv de implicarea tuturor vocilor importante din societate. „E incredibil ce se întâmplă în România”, spune oficialul german de origine română.

„Explicația pentru diferența de morți raportați la numărul de cazuri - diferență net în „favoarea” României - este una singură: gradul superior de vaccinare din Germania”, explică la RFI fostul parlamentar german de origine română Bernd Fabrițius, actual comisar federal în cadrul Guvernului de la Berlin și membru în adunarea parlamentară a Consiliului Europei.

El afirmă că în Germania nicio personalitate publică marcantă nu și-a permis să se exprime împotriva vaccinării.

În plus, toate cultele bisericești s-au implicat foarte puternic în efortul de imunizare a populație. „Este incredibilă ezitarea în această privință a Bisericii Ortodoxe Române”, afirmă Bernd Fabritius.

El critică dur și persoanele publice care s-au poziționat împotriva vaccinării anti-Covid.

Bernd Fabritius
Bernd Fabritius
Sursa imaginii: 
Facebook

Interviul integral acordat RFI:

Bernd Fabritius: Avem cifre destul de rezonabile în această pandemie (n.r.  în Germania). Chiar dacă în ultimele zile cifrele de infecție au fost din nou ridicate, totuși, cum ați constatat, rata deceselor e destul de scăzută. Asta se datorează ratei crescute de vaccinare. În mod oficial avem 68% din populația dublu vaccinată. Asta este cifra confirmată statistic. Există o estimare a instituțiilor federale care merge până la 85% rată de dublu vaccinare. De aici reiese că numărul de decese este foarte redus. Știm că peste 95% dintre cei care se infectează în momentul actual sunt nevaccinați. Știm că vaccinul este ieșirea din criză, ieșirea din pandemie. Statul și autoritățile statului au luat în serios de la început această pandemie. Chiar îmi aduc aminte de un discurs emoțional al cancelarei Angela Merkel, care a făcut apel strict la societate, la fiecare individ să să vaccineze, nu numai în interes propriu, ci și pentru apropiații săi. În Germania a fost foarte important că nu s-a dezvoltat un discurs anti vaccin accentuat, așa cum îl constat în celelalte țări, inclusiv în România. În Germania mai toți factorii sociali, factorii de crearea de opinie socială s-au aliniat recomandării urgente de a se vaccina.

Reporter: Nu ați avut personalități politice sau din zona actorilor, a artiștilor, personalități binecunoscute la nivelul țării care să se pronunțe clar anti-mască, anti-vaccin? Au existat astfel de exemple în Germania?

BF: Foarte puține, anti mască au fost puțin mai mulți. Anti vaccin nu îmi aduc aminte de nicio personalitate remarcabilă care s-ar fi pronunțat în mod direct anti vaccin. Am avut unii care au subliniat că decizia de a se vaccina sau nu este una personală pe care fiecare trebuie să o ia pe propria răspundere, sub respectarea unor factori medicali individuali. Dar, începând de la bisericile creștine până la celelalte organizații de la nivel social, toți s-au exprimat foarte intens și cu un apel foarte strict să se vaccineze, în special bisericile, urmând chiar a doua poruncă, să îți iubești aproapele ca pe tine însuți.

Rep: E foarte interesant ceea ce spuneți domnule Fabritius. Biserica Ortodoxă Română nu a transmis niciodată negru pe alb către credincioși mesajul „vaccinați-vă!”. La noi, cel mai apropiat mesaj de acest gen a fost să meargă la medic și să aibă încredere în ce recomandă medicul. Biserica Ortodoxă Română nu a transmis până acum niciodată foarte clar către credincioși să meargă să se vaccineze, aceasta fiind singura soluție. E interesant pentru că dumneavoastră spuneți că în Germania lucrurile s-au petrecut total diferit...

BF: Episcopii Bisericii Evanghelice din Germania, una din cele două mari biserici creștine, chiar au apelat la preoți să organizeze centre de vaccinare după slujbă, în curtea bisericii. Au fost apeluri importante. Am observat mesajele din România. Este incredibil ce ezitare inacceptabilă din partea unui factor atât de important cu ar trebui să fie Biserica Ortodoxă Română să nu apeleze cu strictețe la această necesitate de contribuție socială. Îmi permit să numesc vaccinul în acest mod.

Mesaj, pe una din paginile care o susțin pe Diana Șoșoacă:


Sursa imaginii: 
Facebook

Rep: Domnule Fabritius, avem și politicieni care s-au exprimat foarte clar împotriva măștii, împotriva regulilor sanitare și mai ales împotriva vaccinului. Vârf de lance o avem pe doamna senatoare independentă Diana Șoșoacă, dacă ați auzit de dumneaei. De foarte multe ori refuză să poarte mască în plenul Parlamentului. A întrerupt activitatea de vaccinare într-un centru dintr-o localitate. Se pronunță cât poate de des împotriva vaccinării în postările dumneaei și în luările de poziție de pe internet. Oamenii o văd. Are zeci de mii like-uri și share-uri la aceste postări. Cam asta este situația în România, mult diferită față de ceea ce se întâmplă în Germania. Vedem că și nivelul de vaccinare e mult diferit în cele două state.

BF: Pentru mine este foarte deprimant. Am luat la cunoștință unele ieșiri ale doamnei pe care ați numit-o dumneavoastră, nici nu vreau să o numesc colegă. Un politician responsabil trebuie să țină cont nu de impasul populist care poate avea o poziție la un grup de gânditori strâmbi. Așa îi numim noi în Germania. Avem și noi un ONG: gânditorii strâmbi. Ei se pronunță că covid este o invenție, că este suficient dacă ne punem folii de aluminiu pe cap, lucruri de acest gen, aberații care denotă o iresponsabilitate clară.

Ascultă: