Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Momentul zero pentru PNL: Pact cu „dușmanul” PSD sau împăcare cu USR?

citu_ciolacu.jpg

Preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și liderul Senatului, Florin Cîţu
Preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și liderul Senatului, Florin Cîţu
Sursa imaginii: 
Facebook /Florin Cîțu și Marcel Ciolacu

Liberalii trebuie să decidă, luni, cu cine merg la guvernare. Au de ales între fostul partener, USR, și dușmanul declarat, PSD. Potrivit unor surse politice de la vârful PNL, preşedintele Iohannis ar prefera o alianţă a liberalilor cu PSD, mai mulţi lideri liberali spunând chiar că au fost sunaţi de şeful statului în acest sens. „Lucrurile nu sunt clare, mai ales că există o tabără în PNL care nu acceptă asocierea cu PSD”, atrage atenția, la RFI, analistul politic Ion Bogdan Lefter. Pe de altă parte, „atitudinea președintelui Iohannis, care ar fi în favoarea unei guvernări PSD-PNL, anulează imaginea admirabilă a șefului statului din ultimii 7 ani”, e de părere Ion Bogdan Lefter.

O serie de discuţii tensionate au avut loc în PNL în ultimele zile în contextul luării deciziei cu privire la partenerul de guvernare: PSD sau USR, au declarat surse din cadrul partidului pentru News.ro. Potrivit acestora, preşedintele Iohannis continuă să preseze pentru o alianţă cu PSD, mai mulţi lideri liberali spunând în partid că au fost sunaţi de şeful statului în acest sens.

Alţi lideri PNL spun însă că nu au existat telefoane din partea preşedintelui Iohannis, iar pe cei care susţin că au fost sunaţi de şeful statului îi acuză că ”vor să pară mai importanţi decât sunt”.

Surse din cadrul PNL au precizat, însă, că există un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîţu preşedinte al Senatului.

Sursele citate au explicat pentru News.ro că mai mulţi lideri PNL au avertizat că există pericolul scindării formaţiunii dacă Florin Cîţu ar rămâne fără nicio funcţie publică, ci doar cu cea de şef al partidului.

O decizie privind direcţia în care va merge PNL, spre o guvernare cu PSD sau cu USR, ar trebui să fie luată luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN). Şedinţa BPN a fost programată pentru ora 19:00.

Lefter: Opțiunea lui Iohannis pentru PSD îi anulează comportamentul admirabil din ultimii 7 ani

Profesorul Ion Bogdan Lefter remarcă faptul că „actuala conducere PNL pare dispusă la oricare dintre combinații, ceea ce arată o disponibilitate - îmi permit să spun - cu totul exagerată. În politică poți să te aliezi cu diverși parteneri, dar, dacă deschiderile tale sunt către direcții opuse, contrare, atunci ceva este în neregulă, înseamnă că nu există opțiuni bazate și pe rațiune, pe ideologie sau compatibilități. Această deschidere a PNL este dincolo de limita acceptabilului, dacă vorbim despre criterii raționale și rezonabile, care să țină cont de ideologii”.

Analistul politic mai atrage atenția că „gruparea care decide în PNL nu pare, însă, hotărâtă (n.r. pentru un pact cu PSD). În spațiul public majoritatea semnalelor au fost în favoarea unei combinații cu PSD. Sunt însă și informații în spațiul public care vorbesc despre tensiuni în interiorul PNL din filiale, din rândurile chiar și a unora dintre membrii PNL care formează aripa care conduce partidul, sunt voci care vorbesc despre rezistența în fața unei coalizări cu PSD care, în perioada 2017-2019, a fost partidul problemă al politicii democratice românești pentru că submina democrația deținând pârghii de putere”.

În ceea ce privește poziția șefului statului, Ion Bogdan Lefter spune că „informațiile care confirmă opțiunea președintelui Klaus Iohannis pentru un pact între PNL și PSD contrazic, subminează, aproape că anulează comportamentul admirabil al președintelui din ultimii șapte ani”.

Ascultă:

 
Profesorul Ion Bogdan Lefter, despre criza politică