Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cîmpeanu propune ca în localitățile cu incidență sub 3 la mie să se renunțe la pragul de vaccinare

sorin_cimpeanu_gov_ro.jpg

Ministrul Educației, Sorin Cîmpenau
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că va propune ca în localităţile unde incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 este sub 3 la mia de locuitori să se poată desfăşura cursuri cu prezenţă fizică şi în şcolile şi grădiniţele care au o rată de vaccinare a personalului de sub 60%. Această decizie va trebui să fie analizată de către Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU”. Ministrul Educaţiei a precizat că săptămâna aceasta lucrurile se desfăşoară după regulile cunoscute.  

În localitățile în care incidența îmbolnăvirilor covid este sub 3 la mie s-ar putea renunța la pragul de vaccinare al profesorilor care condiționează acum cursurile față în față.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține că propunerea trebuie aprobată de autoritățile sanitare.

În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mulţi vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

În prezent, școlile pot funcționa cu prezență fizică dacă profesorii sunt vaccinați în proporție de 60%.

Duminică, ministrul a explicat că a avut de ales între varianta de a nu deschide nicio școală și nicio grădiniță „multe săptămâni de aici încolo”, aceasta fiind ipoteza de la care s-a plecat, sau a le deschide pe toate cu prezență fizică, ceea ce ar fi însemnat negarea pandemiei.

Trebuia să existe un criteriu de departajare. Este o variantă de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar asigură un mediu mai sigur pentru elevi și profesori. Protejează mai mult profesorii pentru că medicii spun că cei vaccinați iau mai greu virusul și transmit mai greu virusul. Profesorii care își iubesc elevii au înțeles că printr-un singur gest, al vaccinării, își pot ajuta într-o manieră directă elevii”, spunea ministrul interimar al Educației.