Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Școală față în față sau școală online? Criteriul pe baza căruia se va decide ar putea fi, din nou, schimbat

scoala.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Martin Bureau

"În localități cu rată de incidență sub 3 la mie, propun să se renunțe la pragul minim de vaccinare a personalului din școli, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Și asta la doar câteva zile după ce  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat documentul prin care, din 8 noiembrie, orele se vor ține fizic acolo unde rata de vaccinare a personalului e mai mare de 60%.  "În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică”, a spus ministrul. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, pe 4 noiembrie, că se are în vedere un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii pentru ca orele să se poată desfăşura cu prezenţă fizică, incepand cu 8 noiembrie. Decizia finală a fost anunţată în cursul zilei de vineri. A fost un criteriu „de compromis”, care „protejează mai mult profesorii”, a spus ministrul la Digiu 24. El a explicat și cum a fost stabilit acest procent de 60% pentru redeschiderea școlilor.
"Dincolo de această efervescență exagerată, totuși medicii spun că cei vaccinați contractează și transmit mai puțin virusul. Deci sunt mai protejați profesorii, e un aspect foarte important”, a spus ministrul. La câteva zile distanță, pe 8 noiembrie, Sorin Cîmpeanu, a anunţat  că va propune ca în localităţile unde incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 este sub 3 la mia de locuitori să se poată desfăşura cursuri cu prezenţă fizică şi în şcolile şi grădiniţele care au o rată de vaccinare a personalului de sub 60%." În acest fel, am putea da posibilitatea, în acele localități din mediul rural în care nu sunt infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, să poată deschide școala cu prezență fizică”, a spus ministrul.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

"Nu există niciun fundament științific pentru deschiderea școlilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60%, spunea pe 6 noiembrie, Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate  Publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca. Iar argumentele acestuia sunt următoarele: ecosistemul din școli îi include atât pe profesori, cât și pe elevi iar procentul necesar pentru imunitatea de grup în mediu urban pentru tulpina Delta este de 86%. Ministrul Câmpeanu a ținut cont de câteva elemente în decizia sa, susține prof. Cherecheș: media vaccinaării cadrelor didactice în România este deja peste 60%, cea mai mare parte a părinților își dorește școală față în față, cazurile noi și decesele nu se vor vedea direct în școală, ci în familiile copiilor care vor transporta virusul acasă. Și atunci, cine beneficiază de această decizie? O singură persoană din România - ministrul Câmpeanu. Acesta încearcă să acopere faptul că TOATĂ vara a pierdut timpul fără să pregătească școlile pentru valul 4 (ventilație, testare, maști, distanță, vaccinare) și că nu a avut curajul să impună vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice. O decizie responsabilă acum, ținînd cont de situația epidemiei, ar fi ca școlile să deschidă față în față dacă: atât personalul din școală cât și copiii au procent de vaccinare peste 86% iar școala poate să asigure  următoarele condiții:  tot personalul și copiii sunt testați săptămânal, clasele sunt ventilate (schimb de aer minim de 3 ori pe oră sau ventilație pasivă - geamuri deschise),  măști purtate corect permanent, distanțare de minim 2 metri în timpul activității. ", conchide prof. Răzvan Cherecheș.                  

Cum rămâne cu testarea elevilor în unitățile de învățământ? La începutul lunii noiembrie, ministrul Educației anunța  că testele de salivă vor fi disponibile în toate școlile din România începând cu 8 noiembrie. Cîmpeanu vorbea inclusiv despre controale în școli. 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

 

Luni, 8 noiembrie. Elevii s-au întors la școală. Nu au găsit testele salivare, pentru că abia la la începutul acestei săptămâni se semnează contractele pentru loturile de teste. Apoi, este necesară o perioadă legală de depunere a scrisorilor de garanţie şi o perioadă de livrare. În plus, se așteaptă ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze o procedură de administrare a acestor teste.  Ministrul are în vedere ca aceste teste să fie făcute de elevi, chiar și de către cei cu vârsta mică, sub supravegherea unui adult, angajat al școlii. Iar acesta trebuie să beneficieze de un instructaj minim. În aceste condiții, când vor avea elevii teste anticovid în școli?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

 

 

Aproape două milioane de elevi și preșcolari, adică două treimi din total (67,79 la sută), au început luni cursurile, în format fizic, în mai mult de 4.800 de unități de învățământ, publice sau private.