Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce se va întâmpla cu Secția Specială în guvernarea PSD-PNL? ”Reforma justiției va fi îngropată cu totul”

Raport Departament Stat Ovidiu Voicu.jpg

Ovidiu Voicu analizează raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului în România
Ovidiu Voicu analizează raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului în România
Sursa imaginii: 
Facebook/Ovidiu Voicu

PNL și PSD nu au nici un interes să desființeze Secția Specială de anchetare a magistraților, spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu. El crede că reforma justiției va fi îngropată, dacă se va face coaliția dintre liberali și social-democrați.

Dacă bat palma, PNL, PSD, UDMR și minoritățile vor avea o majoritate suficientă pentru modificarea Constituției. O idee vehiculată în PSD este ca România să nu mai fie o republică semiprezidențială, ci una parlamentară, în care președintele țării să fie ales de Legislativ.

Ovidiu Voicu este de părere că modificarea Constituției e de fapt un pretext, pentru a justifica o coaliție între PNL și PSD: ”Mi se pare foarte puțin probabil că vom ajunge la o modificare a Constituției în acest mandat parlamentar. Eu cred că aceste declarații care vin dinspre PSD și PNL sunt un pretext, o formă de a acoperi faptul că până acum două luni erau mari dușmani declarați și acum sunt prieteni. Deci ei ne oferă imaginea unui proiect de țară, reforma Constituției, ca pretext pentru faptul că au ajuns la o înțelegere politică. Nu cred că se va întâmpla acest lucru, cred că interesele PNL și PSD sunt de menținere a status quo-ului și sifonare a banilor publici”.

 

Cristian Pîrvulescu: Coaliția PNL – PSD – UDMR, majoritatea necesară pentru reforme constituționale întârziate

 

Violeta Alexandru: Decizia PNL de a negocia o coaliție cu PSD jignește alegătorii

 

Ce se va întâmpla cu reforma justiției, într-o eventuală guvernare PNL-PSD? ”Cel mai probabil, în acest moment, PSD și PNL vor îngropa cu totul acest subiect al reformei justiției (...). PSD nu are nici un interes să accepte că justiția a fost stricată chiar de către PSD, în mandatul anterior (...). Cred că vom vedea schimbări negative în justiție, începând cu numirea șefilor parchetelor, unii dintre ei chiar în perioada imediat următoare numirii noului Guvern și continuând cu încercări de control politic asupra justiției. Interesul primar al alianței PSD-PNL este accesul la bani publici, fie din PNDL, fie din PNRR și atunci ei nu vor dori sub nici o formă o justiție independentă, care să le controleze felul în care distribuie acești bani publici către clienți politici”, precizează Ovidiu Voicu.

 
Ovidiu Voicu, despre reforma justiției și modificarea Constituției într-un Guvern PNL-PSD