Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Au început negocierile PNL-PSD-UDMR pentru formarea unei noi majorităţi

7588288-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Astazi au avut loc primele negocieri oficiale PNL-PSD-UDMR  pentru formarea noului executiv.
Astazi au avut loc primele negocieri oficiale PNL-PSD-UDMR pentru formarea noului executiv.
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR s-au reunit, marţi, la Parlament, pentru prima rundă oficială a negocierilor. Delegaţiile sunt conduse de preşedinţii partidelor. Echipele de negociere vor discuta despre programul de guvernare. „Eu cred că nu se poate așa ceva”, spune Marcel Ciolacu, întrebat dacă PSD ar putea renunța și la funcția de premier și la cea de ministru de Finanțe.

Consultările dintre PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale pe tema formării unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou guvern au început, marţi, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres. Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR sunt conduse de liderii acestora - Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor.

Între cei care fac parte din delegaţia PNL sunt prim-vicepreşedinţii Lucian Bode, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi secretarul general Dan Vîlceanu.

Din delegaţia UDMR fac parte ministrul Cseke Attila şi liderul grupului din Camera Deputaţilor, Csoma Botond.

De la PSD au venit prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea, secretarul general Paul Stănescu şi deputatul Mihai Weber.

La consultări participă liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Luni seară, Biroul Politic Naţional al PNL a decis, cu majoritate absolută de voturi, începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care "să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară".

"A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL", au informat liberalii.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în cadrul întâlnirii care urmează să aibă loc între social-democraţi şi liberali se va stabili echipa care va uniformiza programele de guvernare ale celor două partide.

"Astăzi se va face, cred, echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare, al PNL şi al PSD, dar va fi o întâlnire şi cu UDMR şi cu minorităţile, fiindcă această alianţă este formată, dacă se reuşeşte, din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi", a spus Ciolacu la sediul central al PSD.

El a adăugat că în cadrul negocierilor pentru alcătuirea unui guvern trebuie să se respecte ponderile parlamentare şi a menţionat că nu este posibil ca PSD să cedeze către PNL atât funcţia de premier, cât şi pe aceea de ministru de Finanţe.