Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întâlnire Blinken - Aurescu, în SUA: Când intrăm în Visa Waiver și ce planuri are NATO în flancul estic?

washington-dc-85531_1920.jpg

Capitoliul SUA, Washington DC
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se află în SUA, acolo unde a discutat cu omologul său, secretarul de stat Antony Blinken, despre includerea României în Visa Waiver. E vorba despre programul care le asigură cetățenilor străini dreptul de a călători fără vize în SUA. S-a discutat și despre planurile militare ale NATO în flancul estic, precum și despre securitatea energetică.

"Am discutat cu secretarul Blinken (secretarul de stat al SUA, Antony Blinken - n.r.) şi am exprimat deschiderea României de a participa la creionarea strategiei SUA privind zona Mării Negre şi am transmis deja câteva idei preliminare. Cred că este important să avem o abordare multilaterală în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră. Nu e vorba de abordarea clasică privind mijloacele militare şi de securitate. (...) Cred că prezenţa militară americană în regiune, atât ca trupe, cât şi ca echipament, trebuie crescută, nu doar în România, dar cred că şi în partea sudică a Flancului estic", a afirmat Bogdan Aurescu, conform Agerpres.

El a apreciat că "este un fel de dezechilibru, în acest moment, între resursele alocate pentru partea de nord şi cele alocate pentru partea de sud". "Aşa că trebuie să echilibrăm situaţia şi să avem mai multe resurse în partea de sud a Flancului estic şi să continuăm să construim această abordare coerentă a Flancului estic ca un tot unitar", a punctat ministrul român de Externe.

De asemenea, el a subliniat că, "în ultimele trei decenii, Marea Neagră a fost o zonă de conflict". "Şi observăm că acest trend se menţine, din păcate, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat anul acesta, de exemplu, în aprilie, când am fost martorii desfăşurării masive de forţe ruse, poate cea mai mare asemenea desfăşurare de la Războiul Rece, în regiune, cu mult echipament rămas acolo. (...) Este un lucru îngrijorător, care ar trebui să ne preocupe pe toţi, nu doar ţările din regiune, ci NATO", a afirmat şeful diplomaţiei române.

Mai mult, ministrul român de Externe a subliniat că "riscul de provocări viitoare, inclusiv provocări de securitate, rămâne unul crescut". "Cred că trebuie să luăm asta în considerare şi să acţionăm pentru reconstrucţia securităţii şi stabilităţii, inclusiv a prosperităţii în regiunea Mării Negre", a subliniat el.

Intră România în Visa Waiver?

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a mers în SUA și pentru a discuta cu omologul său, secretarul de stat Antony Blinken, despre includerea României în Visa Waiver. E vorba despre programul care le asigură cetățenilor străini dreptul de a călători fără vize în SUA.

Statele Unite au anunțat la sfârșitul lunii trecute că iau în considerare adăugarea a patru ţări, între care și România, în acest program care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile.

„Avem un obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români, și anume accederea României în Programul Visa Waiver. Sper că vom putea identifica modalități concrete pentru a înregistra progrese în acest dosar foarte important”, a declarat Bogdan Aurescu la Washington.

Directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, explică faptul că în 2022 e posibil să primim o veste bună în acest sens. Totuși, „ să nu uităm că deplasarea în SUA pentru români a fost mult simplificată de partea americană”, amintește Iulian Fota:

Ascultă:

 
Directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, despre relația SUA - România