Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioana Mihăilă: USR propune certificat verde obligatoriu la locul de muncă pentru toți angajații

Ioana Mihaila Alexandru Rafila masuri.jpg

Ioana Mihăilă critică Guvernul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Ioana Mihăilă critică Guvernul pentru ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor
Sursa imaginii: 
Facebook/Ioana Mihăilă

USR propune modificarea proiectului privind certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, în așa fel încât măsura să vizeze toți angajații din sistemul public și privat, nu doar pe cei din sistemul sanitar și IGSU. Fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă spune la RFI că o asemenea măsură este necesară, având în vedere evoluția pandemiei și atitudinile țărilor cu o rată de vaccinare mai mare, precum Italia și Grecia.

Ioana Mihăilă spune că USR propune modificarea proiectului privind certificatul verde obligatoriu la locul de muncă: ”Proiectul așa cum a fost inițiat pe vremea cât încă eram la Ministerul Sănătății avea ca aplicabilitate doar angajații din sistemul sanitar și din centrele rezidențiale. El a fost predat astfel ministrului interimar, domnului Cseke Attila, care l-a trimis în Parlament în luna septembrie. Având în vedere evoluția pandemiei, dar având în vedere și atitudinile țărilor care au o rată de vaccinare chiar mai mare decât țara noastră, vorbim de Italia, de exemplu, de Grecia, amendamentele pe care noi le propunem prevăd extinderea aplicabilității, practic, pentru toți angajații din sistemul public și privat, care vor avea nevoie de certificatul verde, pentru a putea să lucreze în continuare”.

Fostul ministru al Sănătății vorbește despre unele măsuri tranzitorii: ”Am gândit și niște măsuri compensatorii. De exemplu, 60 de zile, timp în care angajatul poate să beneficieze de testare gratuită, în limita a două teste pe săptămână, suportată din bugetul de stat, tocmai pentru a da timp angajaților să se vaccineze”.

 

Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, mai aproape de realitate?

 

Certificatul verde la locul de muncă, respins de Senat

 

Întrebată cum crede că va gestiona pandemia un eventual Guvern PNL-PSD, Ioana Mihăilă a răspuns: ”Depinde foarte mult de ce se întâmplă săptămâna aceasta în Parlament cu proiectul de lege pentru certificatul verde (...). Dacă există capacitatea de a anticipa ce ne așteaptă în cele două situații, dacă legea certificatului verde trece și dacă nu trece, cred că în contextul în care legea certificatului verde va trece, nu vor mai fi probleme atât de mari legate de gestiunea pandemiei. Altfel, vorbim de aceeași infrastructură sanitară care a fost neglijată de multă vreme, vorbim de același risc pe care spitalele îl au, fie de izbucnire a incendiilor acolo unde consumul de oxigen este mare, fie de infecții acolo unde circuitele nu sunt atent respectate, vorbim de același deficit de medici de anumite specialități și aceste lucruri nu se rezolvă peste iarnă, nu se rezolvă în termen atât de scurt”.