Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Paleologu la RFI: Un Guvern PNL-PSD este un eșec monumental pentru Klaus Iohannis

Theodor Paleologu Guvern PNL PSD Klaus Iohannis.png

Theodor Paleologu critică alianța dintre PNL și PSD (Foto: arhivă RFI)
Theodor Paleologu critică alianța dintre PNL și PSD (Foto: arhivă RFI)

O alianță de guvernare între PNL și PSD ar fi un eșec pentru președintele Klaus Iohannis. Iată ce declară la RFI fostul ministru liberal al Culturii Theodor Paleologu, în condițiile în care cele două partide negociază în aceste zile formarea unei coaliții.

Fostul parlamentar Theodor Paleologu spune ce ar însemna un Guvern PNL-PSD: ”Este un eșec monumental pentru președintele Iohannis. Să nu uităm că în 2014 el a fost ales cu peste un milion de voturi mai mult decât Victor Ponta. Doi ani mai târziu, în 2016, PSD-ul câștiga cu 46% și a fost cea mai teribilă guvernare pesedistă din ultimii 20 de ani. Ăsta a fost un prim eșec. În 2019, același Klaus Iohannis a fost ales de data asta cu un scor zdrobitor. Doi ani mai târziu, îl vedem îngenuncheat în fața PSD-ului. Este efectiv îngenuncherea PNL-ului de către PSD, care în mod evident este într-o poziție de forță”.

 

Ce se va întâmpla cu Secția Specială în guvernarea PSD-PNL? ”Reforma justiției va fi îngropată cu totul”

 

Cristian Pîrvulescu: Coaliția PNL – PSD – UDMR, majoritatea necesară pentru reforme constituționale întârziate

 

Există diferențe fundamentale între PNL și PSD? ”Evident că sunt diferențe. Eu nu ader la viziunea simplistă că toată lumea-i la fel. Sigur că există similitudini, există similitudini între PNL și PSD, așa cum există similitudini între AUR și USR, asta nu înseamnă că sunt fix la fel. Există similitudini, sunt partide românești, materialul uman este românesc. Deci sigur că există similitudini, însă există și diferențe de ordin economic, de pildă. Chestiunea sistemului de impozitare este esențială, e o chestiune fundamentală. PSD-ul insistă foarte mult pentru abrogarea cotei unice și cred că pe acest subiect Cîțu va fi intratabil, nu cred că va negocia această chestiune, pentru că dacă va negocia această chestiune, înseamnă că e complet inconștient, adică nu va mai exista pur și simplu ca om politic și nici PNL-ul lui, ca partid. Însă există diferențe și în privința justiției, de pildă. Sigur că-i comică situația, să discuți despre reforma justiției cu PSD-ul, însă chiar și pe acest subiect există o diferență, în sensul că PSD-ul este pe față ostil anumitor reforme, adică e foarte direct în ce-și dorește, în timp ce la PNL există o anumită ipocrizie în această privință, dar eu prefer ipocrizia, pentru că ipocrizia este, cum spune un faimos adagiu franțuzesc, un omagiu al viciului către virtute. Pe chestiuni care țin de lupta împotriva corupției, PNL-ul nu are o poziție sfidătoare, cum are PSD-ul, da, domnule, suntem corupți și ne mândrim cu asta. Da, sunt asemănări, evident, dacă comparăm oamenii. Florin Roman ar putea foarte bine să fie în PSD. La fel de bine, Ciolacu ar putea să fie în PNL-ul actual. Deci ca tip uman, sigur că da, sunt interșanjabili foarte adesea”, consideră fostul ministru al Culturii.

 
Theodor Paleologu, despre un eventual Guvern PNL-PSD