Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Ghinea: O renegociere a PNRR ar bloca luni de zile Planul de Redresare și Reziliență

Jaloane PNRR Cristian Ghinea

Cristian Ghinea critică modul în care Guvernul gestionează PNRR
Cristian Ghinea critică modul în care Guvernul gestionează PNRR
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Cum renegociază Marcel Ciolacu PNRR-ul, se înțelege prin semne cu oficialii europeni? Comentariul ironic îi aparține fostului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, membru USR, care analizează la RFI dorința exprimată de președintele PSD de renegociere a PNRR, idee respinsă de liberali.

Cristian Ghinea ironizează dorința PSD de renegociere a PNRR: ”Era bancul ăla că dacă se poate aplica comunismul în Elveția și răspunsul era se poate, dar ar fi păcat. Cam așa și aici. Pe regulament, un stat membru poate să ceară Comisiei niște modificări, dar acestea trebuie să fie foarte bine fundamentate și Comisia trebuie să reaprobe PNRR-ul, trebuie să repropună Consiliului UE reaprobarea și dacă CE consideră că sunt motive justificate, durează luni de zile, timp în care PNRR-ul este blocat”.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că PNRR nu a fost negociat de USR, așa cum sugerează Marcel Ciolacu, ci de Guvernul României: ”Nu USR-ul a negociat, ci Guvernul României, care a negociat în numele țării PNRR. Cum se duce Ciolacu cu o cerere și spune vreau eu să renegociez, că vreau eu, așa vor mușchii mei? Hai să se ducă! Totuși, o să fie un nivel al penibilului, pe care Ciolacu îl atinge în fiecare zi. Doi: care sunt motivele, că nu știm sigur ce vrea, e pe surse. Spune că trebuie renegociat PNRR-ul, ca să poată fi introduse agențiile de dezvoltare regională în schemă. Nu e nevoie, se poate, e o simplă decizie a Ministerului Dezvoltării (...). Spune domnul Ciolacu: trebuie să limităm consultanța la 3%. În primul rând că nu se numește consultanță, ci asistență tehnică. Asta ce înseamnă? Un minister din România spune: domnule, noi nu ne pricepem la un subiect, avem nevoie să luăm niște oameni să ne ajute (...). Eu personal am tăiat cele mai multe cereri de asistență tehnică de la ministere, pentru că ele sunt acceptabile doar în condiții extraordinare în regulamentul european. Deci au rămas câteva, am făcut suma lor și este mult, mult sub 1%. Deci este complet stupid să zici: vreau să modific PNRR, ca să nu depășească 3%. Păi, fă, o cerere, Ciolacule, la Comisie, că o să râdă ăia de tine și o să ți-o aprobe imediat, că vor trebui să modifice PNRR-ul, ca să-ți modifice ceva care nu-i acolo (...). Adică ideea că se duce Ciolacu la Bruxelles și vorbește prin semne cu ăia, că nu știe engleză și vor leșina cei de la Comisie că a venit Ciolacu și trebuie să-i aprobăm repede o modificare ține așa de o politică penibilă de Dâmbovița”.

 
Cristian Ghinea, despre renegocierea PNRR, dorită de PSD