Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Weekend de negocieri pentru PNL și PSD

negocieri_pnl_psd.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru

Echipele de la PSD și PNL au negociat sâmbătă conținutul programului de guvernare care va sta la baza viitoarei coaliții între social-democrați și liberali. Ulterior, părțile vor negocia protocolul de guvernare și componența viitorului Guvern. Negocierile vor continua și duminică.

Update: Negocierile pe marginea programului de guvernare vor continua duminică, a anunțat președintele PNL Florin Cîțu.

Întrebat ce capitole de negocieri au fost închise, liderul liberal a răspuns: „În afară de finanțe, justiție și muncă, le vom discuta mâine”.  Și președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că negocierile sunt în proporție de 95% finalizate.

Echipele de la PSD și PNL au negociat sâmbătă conținutul programului de guvernare care va sta la baza viitoarei coaliții între social-democrați și liberali. Ulterior, părțile vor negocia protocolul de guvernare și componența viitorului Guvern.

Conducerile PNL și PSD s-au întâlnit sâmbătă dimineață la sediile de partid pentru a pregăti punctele de negociere pentru formarea noului guvern.

Este de așteptat ca în cadrul întâlnirii dintre echipele de negociatori să se discute și modalitatea în care va fi propus viitorul premier deși atât liderul PSD, cât și președintele liberalilor susțin că discuțiile se vor axa pe divergențele apărute la discuțiile anterioare.

Florin Cîțu a declarat în momentul sosirii la sediul PNL că problemele punctuale apărute în negocieri pot fi trecute. ”Vom negocia pe acele capitole unde nu am găsit soluții până acum”, a explicat liderul liberal. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că urmează o nouă rundă de negocieri cu PSD pe programul de guvernare şi că încă sunt capitole, precum Finanţele, Munca, Economia, Justiţia şi Sănătatea, în care nu s-au găsit soluţii comune, dar că speră ca în cursul acestei zile partidele să se pună de acord în privinţa programului de guvernare, apoi să înceapă o nouă rundă de discuţii pe ministere şi pentru funcţia de premier.

Surse politice spun că există două variante, fie să se stabilească un nume, în urma negocierile tripartite dintre PNL, PSD și UDMR, iar varianta finală să fie prezentată președintelui Klaus Iohannis, fie ca individual, fiecare partid să propună un nume, iar președintele să aleagă un premier pe care să-l desemneze să formeze noul Executiv.

G4Media a relatat că PNL și PSD au bătut palma până în acest moment pe domeniile Sănătate, Fonduri Europene, Apărare, Interne și Externe.

Neînțelegeri au apărut în cazul Justiției, Finanțelor, Agriculturii și Muncii, acolo unde echipele de negociere liberală și social-democrată urmează să mai aibă discuții.

Reamintim că miercuri și joi cele două partide au purtat negocieri pe fiecare domeniu, pentru un posibil viitor program de guvernare, în cazul unei alianțe între PSD și PNL.