Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei arestați sub suspiciune de terorism la Liverpool după explozia unei mașini care a dus la moartea unui bărbat

explozie_liverpool.png

Explozie taxi Liverpool
Explozia taxiului s-a produs în apropierea unui mare spital și a unei catedrale unde erau adunate peste 2.000 de persoane
Sursa imaginii: 
Carl Bessant Twitter

Poliția antiteroristă din Marea Britanie a arestat trei bărbați, suspectați de terorism, după explozia unui taxi la Liverpool în care a murit un bărbat. Explozia a avut loc în apropierea unei spital și a unei catedrale unde erau adunate peste 2.000 de persoane.

Trei bărbați, cu vârstele de 29, 26 și 21 de ani au fost arestați într-un alt cartier al orașului din nord vestul Angliei și au efectuat percheziții în cartierul Sefton Park.

Explozia a avut loc cu puțin înainte de ora 11 dimineața în Duminica Comemorării celor căzuți în războaie, când întreaga țară ține două minute de reculegere.

Taxi-ul se oprise chiar în apropierea Spitalului pentru femei, cel mai mare de acest fel din Europa, dar și în apropierea unei catedrale unde erau adunate peste 2.000 de persoane, strânse inclusiv în afara clădirii unde pe ecrane era retransmisă slujba de comemorare.

Un prieten al șoferului de taxi, citat de cotidianul The Times, l-a identificat drept David Perry. El a spus că Perry luase pasagerul din Sefton Park, cartierul unde au fost făcute ulterior arestările, și că bărbatul nu a spus nimic până când au ajuns la spital. Șoferul a observat că pasagerul se juca cu ceva pe bancheta din spate înainte de a-și pierde cunoștința în explozie.

Prietenul a spus că Perry a coborât din mașină chiar înainte ca vehiculul să ia foc. Urechea șoferului a fost parțial tăiată, a suferit răni de schije la spate și o posibilă fractură a coloanei vertebrale, a adăugat el.

Jenny Phillips, o colegă șofer de taxi, a susținut că Perry a salvat vieți încuind un bărbat cu o bombă în mașină înainte de a scăpa. Phillips, care a lansat o campanie pentru a strânge 10.000 de lire sterline pentru Perry, a declarat: “David a salvat atât de multe vieți astăzi, cu riscul propriei sale vieți. David și-a salvat orașul.”

Carl Bessant, a cărui parteneră tocmai dăduse naștere unui copil, se afla în spital în momentul exploziei.

Partenera mea este cu adevărat zdruncinată, să fiu sincer”, a spus el citat de BBC. “Eram atât de aproape și ea hrănea copilul când sa întâmplat. Am auzit o bubuitură puternică și ne-am uitat pe fereastră. Am văzut mașina în flăcări și cineva a sărit afară... țipând, iar în interiorul mașinii era cineva. Spitalul s-a închis, nimeni nu intră sau iese, așa au spus ei, dar oamenii foloseau intrarea din spate” a mai spus el.

Acesta nu a fost declarat incident terorist în acest stadiu, deși detectivii contra terorism conduc, din precauție, în timp ce încercăm să înțelegem circumstanțele din spatele exploziei” a declarat Serena Kennedy, șefa poliției din Liverpool.