Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Certificatul verde se "împiedică" în testele nevaccinaților. Politicienii nu se înțeleg dacă să fie gratis sau nu

certificat_verde.jpeg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunta că până la finalul lunii decembrie va fi o decizie în Parlament privind certificatul COVID.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunta că până la finalul lunii decembrie va fi o decizie în Parlament privind certificatul COVID.
Sursa imaginii: 
© Eliza Casandra

PNL se opune testării cu bani de la buget a persoanelor nevaccinate, spune Nelu Tătaru. „Statul oferă vaccin gratuit, dar testarea să se facă contracost”, afirmă fostul ministru al Sănătății. Neadoptarea legii privind certificatul verde a scăzut rata de vaccinare aproape la jumătate, constată Tătaru, care avertizează că România are „o predispoziție de un val cinci destul de agresiv”.

Preşedintele comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru a anunţat, luni, că grupul parlamentar al PNL a decis să se abţină la vot, la amendamentul PSD depus la proiectul de lege privind certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, prin care angajaţilor de la stat, nevaccinaţi, să li se plătească de la buget testele, timp de două luni de zile, transmite News.ro. Săptămâna trecută, în negocierile pe domeniul sănătăţii, Nelu Tătaru declarase că este de acord cu propunerea PSD privind testarea gratuită a angajaţilor care nu sunt vaccinaţi.

Vineri a fost termenul pentru depunerea de amendamente, la proiectul de lege care a fost respins de Senat şi se află în comisia de sănătate din Camera Deputaţilor.
Tătaru a explicat că deputaţii vor lua legea în dezbatere în forma ei iniţială şi a precizat că s-au depus mai multe amendamente, care vor fi discutate zilele următoare.
 
Fostul ministru al Sănătății s-a referit la amendamentul depus de PSD, prin care se prevede gratuitatea pe două luni, pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi, testarea fiind suportată din bani publici.
 
În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi grupul parlamentar al PNL să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost”, a afirmat Nelu Tătaru, precizând că aşteaptă de la Ministerul de Finanţe impactul financiar.
 
Cu cât întârziem adoptarea certificatului vedre cu atât va scădea campania de vaccinare. Sunt şase comisii raportoare la acest proiect de lege. Noi vom avea un raport preliminar mâine sau poimâine în care vom putea evalua şi amendamentele şi vom vedea şi votul în comisie”, a arătat el.
 
Potrivit lui Tătaru, cel mai probabil miercuri va avea loc şedinţa de plen în care să fie adoptat certificatul verde.
 
Săptămâna trecută, deputatul Alexandru Rafila afirma, după discuţiile cu PNL, pe capitolul de Sănătate din programul de guvernare, să s-a discutat despre accesul extins la testare, putându-se înfiinţa peste 1.000 de centre de testare.
 
Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19.

Nelu Tătaru spunea, atunci, că a cerut o evaluare de la Ministerul de Finanţe, privind impactul bugetar al testării gratuite la locul de muncă, pentru două luni de zile.

Am introdus cele două luni cu testare gratuită din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care se accepta un certificat de vaccinare şi anumite condiţii, şi alternativa testării, dar cu plată, am încercat să o aşezăm în aceste două luni în care să agreăm un context legal în care să se introducă acest certificat”, a spus el.