Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE a obținut un cadru legal de combatere a migrației prin Belarus

w1024-p16x9-2021-10-29t225028z_8906428_rc2qjq92aja2_rtrmadp_3_europe-migrants-belarus-poland.jpg

Migratie PL Belarus
Polonia, Letonia și Lituania ar putea invoca articolul 4 al Tratatului de la Washington
Sursa imaginii: 
Reuters - Kacper Pempel

Miniștrii de externe UE au aprobat în 15 noiembrie cadrul legal de extindere a sancțiunilor împotriva persoanelor și a entităților care facilitează fluxul migrației prin Belarus. Detaliile referitoare la sancțiuni vor urma în curând. 

Pasul este unul important întrucât de acum UE poate acționa concret impotriva încercării de destabilizare prin folosirea migrației drept „atac hibrid”. 

Înaltul reprezentant al UE Josep Borrell a precizat că vor urma sancțiuni direcționate spre 30 de indivizi şi mai multe entități care facilitează fluxul migrației. Se vor mai găsi pe această listă mai multe companii aeriene, ca Belavia și Turkish Airlines și câteva agenții de călătorie. 

Aceasta va fi o extindere a sancțiunilor UE deja existente care vizează autoritatile de la Minsk și pe Alexandr Lukașenko în special după alegerile de anul trecut considerate frauduloase. 

Rusia a avertizat UE că o extindere a sancțiunilor vestice poate duce la o problemă de aprovizionare energetică. Dar dacă Minsk și Moscova sperau ca regimul lui Lukașenko să fie acum eventual scutit și de vechile ca și de noile sancțiuni, UE a decis exact contrariul. 

Soluția aceasta este însă temporară și ea nu vizează adevărată cauză a migrației și nici adevăratul responsabil – adică Rusia – de crearea noilor coridoare ale migrației. 

Polonia a închis între timp granița sa cu Belarus și refuză orice monitorizare din partea UE a situației umanitare în această zonă.

Varșovia ar fi dorit construirea unui zid la această frontieră, soluție care nu a fost reținută. 

De aceea, Prim Ministrul Mateusz Morawiecki încearcă să se adreseze și altor parteneri. El a declarat în 14 noiembrie că Polonia și țările baltice ar putea cere activarea articolului 4 din Tratatul Alianței Nord Atlantice, ceea ce ar obliga NATO să se aplece serios asupra problemei.