Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un an de când Maia Sandu a devenit prima femeie președinte în R.Moldova. Dodon, critici dure la adresa guvernării

maiaaa.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Un an de când Maia Sandu a devenit prima femeie președinte în istoria R.Moldova. A câștigat detașat scrutinul prezidențial, din 15 noiembrie 2020, cu peste 57 la sută din voturi, față de fostul șef de stat, Igor Dodon care a obținut puțin peste 42 la sută din sufragii. La un an de la acea victorie categorică pentru candidata pro-europenilor, liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu critici dure la adresa șefului statului, Maia Sandu, dar și a Guvernului Gavriliță. Între timp, experții susțin că, în primul an de mandat, președinta Maia Sandu ”a reușit foarte puține lucruri concrete, dar a creat condiții prielnice pentru eventuala realizare în următorii ani a mai multor lucruri promise”.

”Succesul Maiei Sandu se datorează mai mult erorilor comise de liderul PSRM, decât propriilor virtuți politice și administrative. Dacă ne-am referi la alte aspecte ale primului an de mandat prezidențial, ar trebui să constatăm că, cu excepția deschiderii manifestate de Uniunea Europeană (UE) și de statele membre ale acesteia, precum și de către alți parteneri de dezvoltare, soldată cu un consistent suport financiar și anti-COVID-19, nu prea avem ce-i pune la activ Maiei Sandu”, susține comentatorul Victor Pelin, citat de IPN.

Există un șir de caracteristici ale guvernării PAS, care mai degrabă trezesc îngrijorări decât temei pentru optimism, continuă expertul, și anume: ”lipsa personalităților politice carismatice, cu excepția Maiei Sandu însăși și, în general, lipsa cadrelor calificate pentru administrarea treburilor publice, lipsa experienței și flexibilității politice, a capacităților de comunicare eficientă, necesare pentru a-și crea și eventuali aliați, nu doar inamici politici, dogmatismul intransigent în promovarea postulatelor programatice anticorupție, în special a așa-zisei curățenii generale care înlătură din funcțiile publice ca un tăvălug nu doar persoanele compromise, ci și pe cele fără vreo vinovăție dovedită, făcându-se abstracție de calificarea celor demiși, chiar dacă guvernarea PAS nu prea are cu cine îi înlocui”.

”Metehnele menționate ale guvernării PAS sunt amplificate de criza pandemică și, pe neașteptate, de criza energetică. Aceste crize, precum și altele care abia se întrevăd, cer resurse financiare și administrative neplanificate pentru soluționarea lor. Astfel, are loc devierea eforturilor guvernanților de la realizarea multiplelor sarcini proclamate, ceea ce înseamnă că votanții PAS ar trebui să mai aștepte până vin vremurilor bune, anunțate de formațiune și președintele Maia Sandu. Se dovedește că vremurile bune depind nu doar de bunele intenții ale politicienilor, ci și de alți factorii – climaterici, de conjunctură regională și internațională, de interesele geopolitice și geo-economice ale partenerilor strategici”, consideră expertul de la Chișinău.

Președintele Maia Sandu nu a venit astăzi cu vreun mesaj, la un an de când a câștigat detașat alegerile prezidențiale din R.Moldova.

Guvernul Gavrilița, 100 de zile de mandat

Între timp, premierul Natalia Gavrilița a prezentat, zilele trecute, raportul de activitate al Guvernului pentru 100 de zile de mandat. Șefa Cabinetului de Miniștri s-a arătat mulțumită de rezultatele obținute de colegii din Executiv.

”În această perioadă, am crescut pensiile. Am gestionat competent criza dificilă a gazelor naturale. Republica Moldova a obținut un preț de două ori mai mic decât prețul actual de pe piețele europene. Pentru a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste iarnă, Guvernul a venit cu un program de compensații pentru cei cu venituri mici și ajutor în factură pentru gaze naturale și agent termic pentru toți consumatorii. Totodată, în premieră am asigurat achiziții din surse alternative, pentru a stabiliza presiunea în rețea ca nimeni să nu rămână fără gaz. Primul pas către diversificarea energetică a țării a fost făcut, acum urmează să ne mișcăm cu determinare pe cvalea securizări energetice a Moldovei. În plin val de criză pandemică, Guvernul a continuat și încurajat eforturile de vaccinare și a fortificat capacitatea sistemului de sănătate, iar restricțiile au fost atent croite pentru a nu afecta economia și educația țării”.

”Am avansat pe implementarea Acordului de Asociere, inclusiv prin adoptarea noului cod vamal, noului cod feroviar și altor documente de bază care au deblocat finanțările europene pentru Moldova. Cu pași concreți, ne apropriem de Europa și aducem în ordine legile și instituțiile țării. Am obținut de la UE angajamentul de a susține Moldova cu 600 de milioane de euro pentru ieșirea din criză, iar acești bani vor merge acolo unde necesitățile sunt cele mai mari: în sistemul medical, în infrastructură, în crearea locurilor de muncă cu salarii bune. Am obținut ajutor nerambursabil adițional de 60 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică. Am negociat și relansat programul economic cu FMI, care va asigura în următorii ani finanțări de 564 de milioane de dolari și va permite stabilitatea și dezvoltarea țării. Am relansat relațiile cu vecinii, am pornit procesele care vor duce la construcția de noi poduri peste Nistru și Prut - la Cosăuți, Ungheni și Giurgiulești, am urgentat conexiunea la rețeaua electrică europeană, am asigurat funcționalitatea în premieră a gazoductului Iași-Ungheni, am semnat cu finanțatorii externi contracte pentru reabilitarea a 500 km de drumuri”, a declarat Natalia Gavrilița.

Dodon:”R.Moldova a nimerit pe mâna unor diletanți, care fac experimente cinice pe oameni”

La un an de când a pierdut categoric alegerile prezindețiale, liderul PSRM, Igor Dodon, susține că ”R.Moldova a nimerit pe mâna unor diletanți, care fac experimente cinice pe oameni, creează crize pe loc gol și apoi dau vina pe alții. Dar justificările și mesajele populiste despre moștenirea grea nu mai merg. Azi se împlinește un an de când Maia Sandu a obținut votul cetățenilor pentru a conduce țara. Și, la fel ca în cazul Guvernului Gavrilița, nimeni nu s-a așteptat că triumful de atunci se va transforma atât de rapid și atât de brutal într-un fiasco politic și economic total”.

”Președintele Maia Sandu s-a remarcat în acest an doar prin călătorii repetate peste hotare, prin creșterea cheltuielilor de întreținere a instituției prezidențiale, prin declarații scandaloase și prin subordonarea dictatorială a tuturor structurilor statului, inclusiv s-a remarcat prin „atacul raider” asupra Procuraturii Generale, operat de forțele subordonate direct Președinției. N-a existat în istoria Republicii Moldova un guvern care să dezamăgească atât de rapid și atât de urât oamenii. În doar 100 de zile, Guvernul Gavrilița a devenit sinonim cu criza economică, pandemică, energetică, socială”, e de părere Igor Dodon, fostul președinte moldovean. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre primul an de mandat al președintelui R.Moldova, Maia Sandu