
Politică
Și totuși, rezultatele alegerilor din Bulgaria nu sunt chiar o surpriză. Iată de ce
kiril_petkov_assen_vassiliev.png

De fapt, rezultatele alegerilor din Bulgaria – al treilea scrutin din anul acesta - sunt și nu sunt o surpriză.
Sunt o surpriză pentru că un partid format acum câteva luni a reușit să se plaseze pe primul loc, cu șanse mari de a strânge o coaliție în jurul său.
Și nu orice fel de partid, ci o mișcare anticorupție, fondată de doi antreprenori cu studii la Harvard dar cu puternice sensibilități locale: Kiril Petkov și Assen Vassiliev.
Crescut în Canada, Kiril Petkov s-a specializat în imobiliare și produse probiotice. Assen Vassilev a fost implicat în afaceri legate de site-urile de rezervare pentru companiile aeriene. Cei doi sunt miniștri interimari în guvernul de tranziție.
După cum explica pentru situl Politico politologul bulgar Ivan Krastev, este pentru prima dată în politica bulgară când se afirmă un partid cu oameni de afaceri formați în Occident și apoi reveniți în țară.
Dincolo de lupta împotriva corupției, cei doi apără ancorarea puternică în Uniunea Europeană și în NATO, o abordare importantă într-o țară în care tabăra pro-rusă rămâne influentă.
Negocierile se anunță complicate
Noua formațiune de la Sofia va fi obligată să formeze o coaliție, dar comentatorii atrag atenția că misiunea va fi destul de dificilă. Este la fel de adevărat că mai multe partide au în comun dorința arzătoare de a întoarce pagina Bojko Borissov, premierul ultimului deceniu, care a părăsit puterea după mai multe scandaluri de corupție.
Posibilii parteneri ar fi în primul rând Partidul Democrat, de centru, care împărtășește aceleași priorități, dar a ajuns doar pe locul șase, cu doar 6,5% din voturi. Partidul Socialist, al patrulea cu 10,8% din voturi, și-a semnalat disponibilitatea de a negocia, după cum notează Le Monde.
Și nu ar fi excluse discuții nici cu formațiunea ”Există un asemenea popor”, a cântărețului și vedetei TV Stanislav Trifonov (Slavi), care a căzut la doar 9,5%, după ce câștigase alegerile din iulie, însă a eșuat în formarea unei coaliții.
Și, după cum comentează presa bulgară, urmează negocieri complicate pentru că sunt numeroase lucruri de armonizat între potențialii parteneri, în ce privește politicile economice sau relațiile cu Rusia.
O tendință regională?
Privite într-un context mai larg, rezultatele alegerilor de duminică din Bulgaria nu mai apar atât de surprinzătoare și, de fapt, vin să confirme o tendință regională.
La 9 octombrie, ”Coaliţia Împreună” a opoziției de centru-dreapta învingea în alegerile legislative din Cehia, în dauna formațiunii populiste a premierului Andrej Babis. La fel ca și în Bulgaria, victoria opoziției unite a venit pe fondul unui mesaj anticorupție.
Să ne amintim apoi că acum un an, Maia Sandu câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu același mesaj anticorupție. În iulie, partidul Maiei Sandu câștiga, de asemenea, majoritatea absolută în Parlamentul Republicii Moldova.
Iată că evoluțiile de la Sofia nu sunt singulare în regiune. Ele indică, pe de o parte, faptul că întoarcerea regiunii la democrația liberală este posibilă. Și, pe de altă parte, că alegătorii încep să caute soluții raționale anticorupție, în locul celor populiste.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica