Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Va fi judecat Alexandr Lukașenko de Curtea Penală Internațională de la Haga?

lukasenko.png

Alexandr Lukașenko, președintele Belarus
Sursa imaginii: 
Pool/AFP via rfi.fr

Mai multe asociații civice pentru drepturile omului din Polonia, reunite în cadrul Confederației Grupa Granica (Grupul pentru Frontieră) au anunțat că pregătesc formalitățile juridice pentru trimiterea în judecată a președintelui Belarus, Alexandr Lukașenko.

Potrivit Asociației jurnaliștilor de investigație din Polonia, Oko Press, Lukașenko va fi acuzat de ”crime împotriva umanității”, ca urmare a crizei imigranților provocată intenționat de Belarus la granița cu Polonia.

Maciej Nowicki, președintele Fundației Helsinki pentru drepturile omului, a precizat că avocații confederației Grupul pentru Frontieră pregătesc cererea de chemare în judecată la Curtea de la Haga a președintelui Lukașenko: ”Este adevărat că Belarus nu este stat semnatar al Statutului de la Roma (tratatul internațional care a stat la baza constituirii Curții de la Haga, adoptat în 1998 la Roma – n.r.), dar există atrocități comise de militari belaruși pe teritoriul unui stat aflat sub jurisdicția Curții de la Haga”, a precizat el.

Activiștii polonezi au anunțat că primesc din ce în ce mai multe mesaje disperate din partea imigranților blocați la frontieră, sosiți în marea lor majoritate din Siria, Irak, Afganistan și alte țări din Orientul Mijlociu.

”Primim mesaje de genul ”Ajutor, o să murim de frig aici !”. Foarte mulți dintre cei blocați la punctul de frontieră Kuźnica nu au hrană și apă. Ni se transmite că au loc confruntări sângeroase atunci când grănicerii distribuie alimente și apă. Noaptea se aud focuri de armă... Grănicerii din Belarus spun că trag în aer, dar cine poate ști ?”, relatează sursa citată.

Rețelele sociale sunt pline de imagini cu imigranți maltratați, înclusiv un video în care agenți speciali belaruși transportă corpul unui om pe o brancardă. ”Nu am reușit încă să aflăm dacă omul era mort sau nu”, precizează activiștii polonezi. 

Publicația îl citează pe un grănicer belarus care estimează că, inevitabil, vor exista victime în perioada următoare: ”După părerea mea imigranții nu vor fi lăsați să treacă prea curând iar tabăra de la Kuźnica se va mări de-a lungul frontierei. Vor exista tentative de forțare a intrării și atunci inevitabil vor fi și morți”, spune acesta.

 

Meky Žbirka, o legendă a muzicii ușoare cehoslovace, a încetat din viață

Foto: Facebook / Miro Zbirka

Cântărețul și compozitorul  slovac Miro Žbirka, celebru în anii 1980 în fosta Cehoslovacie datorită succesului șlagărelor pe care le-a compus și le-a interpretat, a încetat din viață săptămâna trecută în urma unor complicații provocate de o dublă pneumonie. Avea 69 de ani, precizează publicația refresher.sk.

”Dragi prieteni, mă lupt cu un bacil teribil și sunt sub perfuzie. Am nevoie de voi și de energia pe care mi-ați transmis-o întotdeauna”, este mesajul adresat fanilor săi în ultima postare de pe pagina sa de Facebook.

”Este o enormă pierdere pentru muzica slovacă. Avea multe proiecte, melodii și poezii noi la care lucra... Vom rămâne însă cu piesele extraordinare pe care ni le-a lăsat moștenire”, a declarat dirctorul său de PR, Rado Mešša.

Miro Žbirka, cunoscut în țara sa mai mult sub numele de Meky, s-a născut la 21 octombrie 1952, la Bratislva. Tatăl său, Šimon Žbirka, era slovac iar mama sa, Ruth Galeo, englezoaică.

Și-a început cariera artistică la vârsta de 15 ani, în cadrul formației Modus Club. Primul disc solo, intitulat ”Doctor Sen”, l-a înregistrat în 1980. A fost primul slovac care a câștigat premiul național al Cehoslovaciei pentru muzică ușoară, Privighetoarea de aur, în 1982 și tot în același an a câștigat Festivalul internațional de la Villach, Austria. A susținut concerte și a înregistrat piese noi până în ultimii ani ai vieții.

 

Ungaria: Protest antiguvernamental al asociațiilor ecologiste

Foto: statiuneatechirghiol.ro

Asociațiile ecologiste din Ungaria au stârnit un val de proteste antiguvernamentale după ce o gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis), specie vulnerabilă, aflată pe lista Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) a fost găsită moartă prin împușcare în Parcul Natural de la Hortobágy la începutul acestei luni, transmite publicația hvg.hu.

Incidentul s-a produs la scurt timp după ce Ministerul Agriculturii anunțase prelungirea sezonului de vânătoare în lunile octombrie și noiembrie.

Până în prezent sezonul de vânătoare de gâște sălbatice în Ungaria era limitat la două luni pe an, respectiv de la 1 decembrie până la 31 ianuarie și numai în anumite regiuni ale țării. Recentul ordin al Ministerului Agriculturii permite vânătoarea de gâște sălbatice în întreaga țară, începând de la 1 octombrie până la 31 ianuarie.

Asociația ecologistă pentru prezervarea naturii și ornitologie din Ungaria a transmis că, din cauza schimbărilor climatice, o mare parte din exemplarele de gâscă cu gât roșu care mai trăiesc în lume și-au mutat habitatul în ultimii ani pe teritoriul Ungariei, astfel încât responsabilitatea guvernului de la Budapesta este cu atât mai mare. 

Gâsca cu gât roșu cuibărește în general în zonele de tundră din Siberia arctică, în special în peninsula Taimîr. Iernează din noiembrie până în martie în sud-estul Europei, inclusiv în România și Ungaria, dar și în sud-vestul Asiei.

Specialiștii estimează că în prezent mai trăiesc în lume 18 000 - 19 000 de perechi de gâște cu gât roșu.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Michał Bryja - Polonia

Liana Redaiova - Slovacia

Petra Danka - Ungaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 noiembrie 2021