Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia a testat o rachetă anti-satelit care a pus în pericol Stația Spațială Internațională. Reacția SUA

ssi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Роскосмос

„Federaţia Rusă a efectuat luni în mod neglijent un test de distrugere a unui satelit prin ascensiunea directă a unei rachete anti-satelit împotriva propriilor sateliţi. Testul a generat până acum peste 1.500 de rămăşiţe care pot fi urmărite pe orbită şi sute de mii de bucăţi mai mici care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”, a anunțat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA citat de mai multe agenții internaționale de presă.

Racheta rusească a distrus Kosmos-1408, un satelit spion lansat în 1982, cu greutate de peste o tonă, care a încetat să funcţioneze în urmă cu mai mulţi ani.

Potrivit mai multor observatori resturile rezultate din explozie au pus în pericol Stația Spațială internațională, unde se află în prezent șapte cosmonauți: patru americani, un german şi... doi ruşi ( !). Aceștia au fost nevoiți să se adăpostească în capsulele lor pentru a evita orice pericol, potrivit AFP.

Staţia Spaţială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri de suprafața pământului.

Pericol pentru mulți ani de acum înainte

Administratorul NASA, Bill Nelson, s-a declarat revoltat de incident : „Cu o îndelungată şi bogată istorie în ceea ce priveşte zborurile spaţiale ale oamenilor, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu doar astronauţii americani şi ai partenerilor internaţionali de pe ISS, ci şi cosmonauţii ruşi” şi pe „taikonauţii” chinezi de la bordul staţiei spaţiale chineze”, a spus el într-un comunicat citat de BBC.

Ned Price a descris acţiunea Rusiei ca „periculoasă şi iresponsabilă” şi a spus că demonstrează că „afirmaţiile împotriva înarmării în spaţiu sunt nesincere şi ipocrite”.

„Statele Unite vor lucra cu partenerii şi aliaţii pentru a răspunde acestui act iresponsabil”, a adăugat el.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a declarat că testul „arată o desconsiderare totală a securităţii, siguranţei şi sustenabilităţii spaţiului”.

„Resturile testului vor rămâne în orbită punând sateliţii şi zborurile umane în pericol mulți ani de acum”, a completat el.

Pe de altă parte Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a minimalizat incidentul. „Orbita obiectului care a forţat astăzi echipajul să se mute în navă potrivit procedurilor standard s-a mutat faţă de orbita ISS. Staţia se află în zona verde”, a scris agenţia pe Twitter.